Zuid-Holland dementievriendelijk

Dementievriendelijk in Zuid-Holland

In een dementievriendelijk Zuid-Holland voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Zuid-Holland kan een steentje bijdragen.

Zuid-Holland

35067

mensen in Zuid-Holland

tekenden al voor een

dementievriendelijke

provincie. Teken jij ook?

Ja, ik teken ook!

Zuid-Holland dementievriendelijk

Draag bij aan een dementievriendelijk Zuid-Holland. Wat kun jij doen?

Als inwoner

  • Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.

Als bedrijf

  • Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.

Als gemeente

  • Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.

Wat gebeurt er zoal in Zuid-Holland?

  • In Zuid-Holland kwam de dementievriendelijke beweging al snel op gang: op 10 november 2016 diende Leefbaar Rotterdam een motie in. Deze riep op om medewerkers van de gemeente Rotterdam die in contact (kunnen) komen met mensen met dementie de training “GOED omgaan met dementie” te laten volgen. De (uiteraard) aangenomen motie werd door de voltallige gemeenteraad ondersteund!
  • Dit voorbeeld werd door vele organisaties en gemeenten gevolgd. Op 1 februari 2018 sloten zorgverzekeraar DSW en de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland zelfs een samenwerkingsverband om samen een dementievriendelijke regio te vormen. Een primeur!
  • Een greep uit dementievriendelijke gemeenten in Zuid-Holland: Kaag en Braassem, Zwijndrecht, Maassluis, Teylingen en Lisse.

 

bollenvelden

 

Hoeksche Waard dementievriendelijk

Dementievriendelijk eiland: Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard zetten de gemeenten zich vol in voor een dementievriendelijke samenleving. De vijf gemeenten hebben in 2016 een convenant gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt om in 2020 te komen tot een dementievriendelijke Hoeksche Waard. Op een interactieve kaart zie je welke initiatieven er zijn en waar je dementievriendelijk ontvangen wordt.

Meer mooie verhalen uit Zuid-Holland

Huis ter Duin dementievriendelijkGrand Hotel Huis ter Duin eerste dementievriendelijke hotel!

Op 28 maart 2018 werd tijdens een event bij Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk de online training goed omgaan met dementie ‘In de horeca’ gelanceerd. Dat Huis ter Duin plaats van handeling was, is niet zonder reden. Het beroemde hotel is nauw betrokken bij het initiatief om de samenleving dementievriendelijk te maken.

Albeda college dementievriendelijkGoed omgaan met dementie? Jong geleerd, oud gedaan!

Op donderdag 21 september 2017, Wereld Alzheimer Dag, ontving het Albeda college in Vlaardingen als eerste MBO-school in Zuid-Holland het certificaat 'Dementievriendelijke school'. Joke Bol van de Alzheimer Nederland afdeling Nieuwe Waterweg Noord, reikte het certificaat uit tijdens de Alzheimerconferentie in de Stadsgehoorzaal te Vlaardingen.

Leidse rederij dementievriendelijkDementievriendelijke Rederij: "Niets is ons te gek!"

Stichting De Leidse Rederij ontving op 25 november de sticker Samen dementievriendelijk. Als vrijwilligersorganisatie van ruim zestig enthousiaste schippers, gidsen en scheepstechnici willen zij al hun bezoekers op hun gemak laten genieten van een mooie rondvaart. Ook mensen met dementie.

Alzheimer Nederland in regio Zuid-Holland

Alzheimer Nederland telt 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Zo'n 5.600 vrijwilligers zetten zich hiervoor met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen. De regio Zuid-Holland is onderverdeeld in 9 afdelingen.
Kies een afdeling bij u in de buurt en bekijk welke activiteiten en Alzheimer Cafés daar plaatsvinden.

 

Zuid-Holland dementievriendelijk