foto Zeist

Zeist dementievriendelijk!

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Dat is een grote groep en
daarom vindt welzijnsorganisatie MeanderOmnium het belangrijk
om inwoners en ondernemers in Zeist te informeren over dementie
en te leren hoe hiermee om te gaan. Wij willen dat Zeist voor
iedereen een prettige, veilige en vertrouwde gemeente is. Ook voor 
mensen met dementie.

Meander Omnium logo

Mensen met dementie doen mee!

Waar u ook bent, u kunt overal te maken krijgen met een buurtbewoner, klant, bezoeker of familielid met dementie.
Wij willen ervoor zorgen dat bewoners van Zeist meer kennis over dementie krijgen en weten hoe er goed mee om te gaan. Zo kunnen mensen met dementie op een juiste en een waardige manier worden geholpen en meedoen in de maatschappij.

Doe ook een training in Zeist

Wij organiseren trainingen voor professionals én voor alle inwoners in Zeist. Deze trainingen worden gegeven door trainers van Samen dementievriendelijk en duren ongeveer 2 ½  uur. 

Geïnteresseerd? Meld u dan aan via s.willemsen@meanderomnium.nl

 

Dementievriendelijke winkel

Bakkerij Brandsma was de eerste winkel in Zeist die in 2018 het predicaat dementievriendelijk kreeg.

Bakker dementievriendelijk

Ik ben Marije Kemperman. Ik vind het belangrijk dat de bakkerij een plek is waar mensen zich vertrouwd voelen.   

Doe een online training

  • Klik op één van onderstaande trainingen (scroll naar beneden om te zien)
  • Negeer inloggen/ wachtwoord opnieuw instellen als je nieuw bent op de site (dit is voor terugkerend bezoek)
  • Vul je (werk)e-mailadres in
  • Selecteer professional of
    vrijwilliger / inwoner
  • Start de training

Wat moet je doen?

Je kunt hier de online training volgen. Voordat je de online training kunt doen, registreer je jezelf bij samendementievriendelijk.nl. Je gegevens worden verwerkt volgens de privacy-verklaring van Samen dementievriendelijk. Meander Omnium heeft inzage in je trainingsresultaten.

Voor vragen hierover kun je terecht bij Sera Willemsen 06-4024 9981.

Sera Willemsen
Goed omgaan met dementie

Online training 'GOED omgaan met dementie'

In de gratis basistraining GOED omgaan met dementie leer je stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer je in contact komt met mensen met dementie. Leer dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen, bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek.

In de winkel

Online training 'In de winkel'

Je kunt als medewerker of klant in een winkel, mensen met dementie tegenkomen. Doe de gratis training, zodat je hen goed kunt helpen.

Aan de telefoon

Online training ´Aan de telefoon´

Weet wat je moet doen als je een klant met dementie aan de telefoon krijgt. Deze training is geschikt voor mensen die regelmatig telefonisch klantcontact hebben. Deze training is ontwikkeld in samenwerking met CZ.

In de taxi

Online training ´In de taxi´

Leer dementie herkennen en weet wat je moet doen wanneer je een klant met dementie vervoert. Je leert het in deze gratis training, die ontwikkeld is in samenwerking met Sociaal Fonds Taxi en Connexxion.

Doet u ook mee?

Zullen we met z’n allen Zeist Dementievriendelijk maken? 

Marcel van der Vaart, adviseur Sociaal Domein gemeente Zeist

Marcel van der Vaart

Het aantal mensen met dementie neemt door de vergrijzing de komende jaren fors toe, ook in Zeist. Maar niet alleen oudere mensen kunnen dementie krijgen, het kan ook jongere mensen treffen. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk blijven meedoen in de samenleving

groep ontmoetingscentrum

Ontmoetingscentrum

In het ontmoetingscentrum kunnen mensen met (lichte) dementie een gezellige actieve dagbesteding krijgen en/of aan een talentproject deelnemen. De wensen en behoeften, maar ook de talenten en passie van de deelnemers staan centraal.  Doel is om hen sociaal, lichamelijk en maatschappelijk te stimuleren. In groepsverband doen ze activiteiten op maat en alledaagse bezigheden. 

Mantelzorgers vinden er contact met lotgenoten en een luisterend oor.

Voor meer info klik hier.

Talentproject

Het Talentproject koppelt vrijwilligers met dementie aan bedrijven, organisaties of verenigingen. De medewerker van het Talentproject gaat samen met de vrijwilliger met dementie op zoek naar een vrijwilligersbaan die past. Meer informatie en contact via Ontmoetingscentrum Zeist, Coördinator Annette Stock, 06­-10459638.

 

foto voorlezen talent
stel

Ondersteuning van mantelzorgers

Bent u mantelzorger van iemand met dementie en heeft u behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg Zeist, via info@mantelzorgzeist.nl of 030 69 25 319. 
U kunt ook kijken op www.mantelzorgzeist.nl of www.dementiezeist.nl.

Alzheimer café Zeist

Alzheimer café Zeist

U kunt iedere 3e dinsdag van de maand het Alzheimer café bezoeken. Dit is een Initiatief van Alzheimer Nederland afd. Zeist en Omstreken & Partijen netwerk dementie Zeist. Voor Inlichtingen en aanmelding: 06-15500618
 

Alzheimer café groep

Waarom Samen dementievriendelijk?

In Nederland leven naar schatting 280.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2050 naar 620.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Wij willen Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.