Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Helpen in jouw buurt

WeHelpen brengt je eenvoudig in contact met mensen met een hulpvraag bij jou in de buurt. Op wehelpen.nl kun je zelf aangeven welke hulp je wilt bieden, hoe vaak en wanneer. Ook kun je reageren op diverse oproepen van mensen met een hulpvraag. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van vervoer aan iemand die dit (tijdelijk) niet meer heeft, het uitlaten van een hond of een activiteit ondernemen met iemand met dementie. Wil je weten wat jij kunt betekenen voor iemand in jouw buurt?

We helpen logo dementievriendelijk

Het netwerk van jouw buurt

Nextdoor is de beste manier om op de hoogte te blijven van wat er in je buurt gebeurt. Of het nu gaat om het vinden van een babysitter, het delen van tips over veiligheid, maar ook het omkijken naar een buur met dementie. Er zijn zoveel manieren waarop wij onze buren met dementie kunnen helpen!  En je communiceert in een veilige omgeving.

Next door logo samen dementievriendelijk

Steun met tijd bij Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland kan jaarlijks rekenen op de hulp van zo’n 5.600 vrijwilligers. Zo kun je bijvoorbeeld iets betekenen in het Alzheimer café in jouw buurt, een actie organiseren, een bestuursfunctie bekleden of aansluiten bij het Alzheimer Telefoonteam. Heb je minder tijd? Word dan net als  22.000 anderen collectant. Alzheimer Nederland vraagt ook regelmatig om mensen die willen meewerken aan onderzoek. Ben je benieuwd wat voor vrijwilligerswerk (bij Alzheimer Nederland) het beste bij jou past? Doe dan de test!

Ben je mantelzorger en wil je je ervaring delen?

Alzheimer Nederland heeft een Alzheimerpanel, dat bestaat uit 1000 mantelzorgers. Als lid van het panel word je ongeveer 6x per jaar uitgenodigd om in een online enquête je mening te geven over actuele thema’s rondom dementie, zoals veiligheid en ervaringen met de zorg. Ook kun je worden gevraagd voor een interview of groepsgesprek, waarin jij jouw ervaringen deelt. Je deelname is altijd vrijblijvend. De uitkomsten van de onderzoeken worden gebruikt om de belangen van mantelzorgers én je naaste met dementie nog beter te behartigen. 

Help de kennis over dementie in jouw organisatie vergroten

Dementie raakt ons allemaal, ook het bedrijfsleven. Hoe reageren jij en jouw collega’s op een klant met dementie? Voor medewerkers met veel klantcontact biedt Samen dementievriendelijk interactieve trainingen op locatie aan. In de training oefen je met voorbeelden uit jouw dagelijkse praktijk. Een training is voor maximaal 15 deelnemers en duurt 2,5 uur.

Training op locatie SDV

Voor ieder wat wils

Verschillende vrijwilligersorganisaties zetten zich in om mensen met dementie te ondersteunen of een fijne dag te bezorgen. Zij bieden uiteenlopende activiteiten zoals gezelschap houden, tuinieren, administratie of praktische klusjes. Zij staan altijd open voor extra helpende handen! Oriënteer je voor de vrijwilligersmogelijkheden bij bijvoorbeeld:

Ook in je eigen gemeente zijn er mogelijkheden om mensen met dementie hulp te bieden. Bekijk hiervoor de website van jouw gemeente. 

Meer tips over wat jij kunt doen in je buurt, op je werk of om een mantelzorger te ontlasten? Bekijk onze pagina's 'Wat kun jij doen'.