Dementievriendelijk 'In je buurt' - Vijf prachtige verhalen

Lees hoe deze mensen met een klein beetje moeite een groot verschil maken voor hun vriend, familielid, collega of verenigingsmaatje met dementie.

 

alles voor je vriend met dementie

 

1. Alles doen voor een vriend met dementie

Vrienden voor het leven

Alexander Driessen (35) is flyboardinstructeur in Almere. Jeffrey (eveneens 35) is één van zijn beste vrienden. Zij kennen elkaar al vanaf groep twee van de basisschool. In februari 2019 kreeg Jeffrey de diagnose Alzheimer. Voor Alex was het meteen duidelijk: hij zou alles doen om Jeffrey zo lang mogelijk deel te laten nemen aan het sociale leven.

2. Hoe je iemand met dementie betrokken houdt bij je club

De ware betekenis van ‘clubgeest’

Zes jaar geleden. Oud-Sparta voetballer Wout Holverda vertelt in tijdschrift Voetbal International (VI) aan dat hij sinds kort aan de ziekte van Alzheimer lijdt . Daardoor kan hij niet meer zelf met de auto naar Sparta komen. Peter van der Zwan, secretaris van de supportersvereniging van Sparta, komt meteen in actie. Samen met vrijwilligers Tessa en Gijs vertelt hij hoe zij alles in het werk stelden om Wout betrokken te houden bij de club.

 

dementievriendelijk op je vereniging

 

3. Jeannique ontmoet een bijzondere familie

zorgen voor je familielid met dementie
Wat nou als...

Wanneer Jeannique Geurten Wilma en Roger ontmoet, zijn deze net twee dagen terug van vakantie in Oostenrijk. Ze hoort alles over hun bijzondere vakantie. Eentje om nooit meer te vergeten… Een prachtig voorbeeld van wat je als familie kunt betekenen voor een familielid met dementie!

4. Het koor zorgde dat Gerrie gewoon mee kon blijven zingen

meezingen met dementie Muziek met Alzheimer

Toen Koos’ vrouw Gerrie in mei 2017 de diagnose Alzheimer kreeg, verhuisden zij naar Apeldoorn, waar hun oudste dochter met haar gezin woont. Het koor dat hen beiden warm als lid ontving, is een prachtig voorbeeld hoe mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in het sociale leven.

5. Waarom Piet op zijn plek is in de kringloopwinkel

dementievriendelijke kringloopwinkel "We proberen blij te zijn in het hier en nu"

Piet is 72 jaar. In juni 2019 kreeg hij de diagnose FTD (fronto-temporale dementie). Ondanks zijn ziekte werkt Piet nog 2 dagen per week in de lokale kringloopwinkel. Zijn vrouw Rita vertelt waarom hij zich daar zo goed op zijn plek voelt.

ervaringsverhalen omgaan met dementie

Nog meer mooie verhalen

In het hele land komen mensen in actie voor mensen met dementie. Van af en toe een klein gebaar tot elke week een vast bezoek of uitje. Wij hebben al die mooie verhalen voor je verzameld.