veiligheid en toezicht

Herken jij dementie?

Een training 'Omgaan met dementie' voor medewerkers Veiligheid & Toezicht, is dat nodig?

Jazeker, want het aantal mensen met dementie groeit enorm. De kans is dus groot dat jij in je werk met hen te maken krijgt. Hoe je mensen met dementie kunt helpen? Dat leer je in deze gratis training van 15 minuten!

mevrouw weet niet hoe draaideur werkt

Stel je voor...

Een mevrouw wil het gebouw in door de draaideur. Ze raakt het glas van de deur aan waardoor deze stil komt te staan. Ze kijkt verschrikt om zich heen. Wat zeg jij tegen haar?

team aanmaken met collega's

Maak een team aan met je collega's

Je kunt de trainingen in je eentje volgen, maar ook als team! Wel zo gezellig. Nodig je medewerkers of collega’s uit en doe allemaal de training. Je kunt zoveel teams aanmaken als je zelf wilt.

Het verhaal van MAAT beveiliging

Laat je inspireren!

MAATbeveiliging traint haar personeel al sinds 2017 in het herkennen van en goed omgaan met mensen met dementie. "Ook mensen met dementie verdienen een respectvolle bejegening."

Het alarm ging af bij het detectiepoortje. Ik raakte helemaal in paniek! De beveiliger nam mij even apart en legde uit wat er gebeurde. Dat stelde mij zó gerust! - Henk (67 jaar, diagnose Alzheimer)

Dementie zie je niet altijd aan de buitenkant. De training ‘Veiligheid en Toezicht’ leert ons situaties beter in te schatten en mensen met dementie op een goede manier te benaderen - Janneke Straub, beveiligingsmedewerker Securitas

Of het nu gaat om beveiligers in winkels, bij voetbalwedstrijden of tijdens concerten: iedereen moet
zich bewust zijn van dementie - Maikhel Scharpach, regiomanager bij MAATbeveiliging

"Het maakt ons vak waardevol en mooi"

Ton van der Heijden werkt als operationeel teamleider winkelbeveiliging bij Trigion. Samen met zijn collega's en partners creëert hij veiligheid in o.a. winkels, openbare gebouwen en op vliegvelden. Als teamleider vindt hij het belangrijk dat zijn medewerkers dementie herkennen; "Mensen met dementie komen vaak op plekken waar ze vóór hun ziekte ook graag kwamen. Als je leert de signalen van dementie te herkennen kun je misverstanden echt voorkomen. Want ook als beveiliger ben je misschien eerst geneigd te denken dat iemand 'onder invloed is' of 'niet spoort'. In de training leer je ook wat je kunt dóen; een tactvolle benadering, iemand even apart nemen, in zijn waarde te laten en mee laten denken met een oplossing. In onze groepsapps informeren we elkaar als collega’s van afwijkend gedrag van klanten. Dat is belangrijk want zo kunnen we goed anticiperen op die klant die bijvoorbeeld zonder betalen de winkel uitloopt en voorkomen we veel onrust. Ook voor de familie van de persoon met dementie. Het maakt ons vak waardevol en mooi."

beveiliging in de winkel
GOED omgaan met dementie

Een praktijkvoorbeeld

In de vertrekhal zit een mevrouw op een bankje. Om de paar seconden staat ze op om op een monitor met vertrektijden te kijken. Ze ziet je en vraagt: ”Meneer, wanneer mag ik nou eindelijk eens boarden? Mijn vlucht vertrekt over twee uur.”

Wat valt je op aan deze mevrouw?

A.    Ze is heel erg onrustig.
B.    Ze vergist zich in de vertrektijd.
C.    Ze maakt een grapje.

Benieuwd naar het goede antwoord?

Over de online training

Deze gratis online training is gebaseerd op de ‘Doe GOED-methode’. Er zijn vier onderdelen: herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Elk onderdeel bestaat uit drie vragen. Het volgen van de training kost je ongeveer 15 minuten!

Om de training te kunnen doen vragen wij jou om je aan te melden met je e-mailadres en postcode. Zo kunnen wij zien waar de beweging in jouw provincie het hardst groeit! Na het invullen van je gegevens ontvang je alleen een welkomstmail. We vragen je nooit om een donatie en sturen geen ongevraagde mails.