Veelgestelde vragen

Inloggen en account

Hoe kan ik mij aanmelden?

Je kunt je aanmelden door op onze homepage je e-mailadres in te vullen. Vervolgens kun je klikken op 'Start de training'. De training start dan meteen en je ontvangt van ons een bevestigingsmail. Wil je een wachtwoord aanmaken om een volgende keer makkelijk in te loggen? Dat kan in 'Mijn account'.

Waarom moet ik mij aanmelden met mijn e-mailadres?

Het aanmelden met een e-mailadres heeft voor Samen dementievriendelijk én voor jou een functie. Wij kunnen op deze manier de groei van onze beweging meten. Jij kunt in je eigen account altijd jouw scores terugkijken of een team aanmaken, waarin je meerdere mensen uitnodigt om ook dementievriendelijk te worden door een training te volgen. Je gegevens worden verwerkt volgens onze privacyverklaring. Heb je hier vragen over of wil je je account verwijderen, neem dan contact op via contact@samendementievriendelijk.nl. Je ontvangt van ons geen andere e-mails, tenzij je aangeeft de nieuwsbrief te willen ontvangen. 

Ik ben al aangemeld, waar kan ik inloggen?

Rechts, in de bovenste balk, kun je klikken op ‘inloggen’. Hier vul je vervolgens jouw e-mailadres en gekozen wachtwoord in. Heb je nog geen wachtwoord? Klik dan op de blauwe button  'Wachtwoord opnieuw istellen'.

Ik krijg een foutmelding dat mijn e-mailadres niet geldig is.

Er zijn twee mogelijkheden:

1. Het kan zijn dat er een typefoutje in het e-mailadres zit. Controleer de spelling en typ het e-mailadres opnieuw.

2. Het kan zijn dat je je al eerder hebt aangemeld met dit e-mailadres. Rechts, in de bovenste witte balk, kun je klikken op ‘inloggen’. Hier vul je vervolgens jouw e-mailadres en wachtwoord in. Weet je je wachtwoord niet meer of heb je dit nog niet? Klik dan op de blauwe button 'Wachtwoord opnieuw instellen' in het inlogscherm.

Werkt dat niet en blijf je een foutmelding zien?
Het zou fijn zijn als je ons wilt helpen het probleem op te lossen! Dit kan door het contactformulier in te vullen of ons te bellen op 0800 – 6002, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Dan zorgen wij dat het probleem zo spoedig mogelijk wordt verholpen. 

Hoe kan ik mijn resultaten terugzien?

Als je bent ingelogd kun je onder ‘Mijn account’ klikken op ‘mijn trainingen’. Hier staat onder ‘gevolgde trainingen’ welke trainingen je hebt gedaan en welke resultaten je hebt behaald.

Hoe kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief?

Je kunt je aanmelden via de volgende link https://samendementievriendelijk.nl/inschrijven-nieuwsbrief. Dan ontvang je ongeveer 6x per jaar Tips & Inspiratie plus een aantal mails met leuke (win)acties!

Over Samen Dementievriendelijk

Wat is Samen dementievriendelijk?

Samen dementievriendelijk is een programma dat zich inzet om heel Nederland dementievriendelijk te maken. Het doel is dat onze samenleving mensen met dementie in specifieke situaties kan herkennen én dat mensen weten hoe ze kunnen helpen. De focus ligt op wat mensen met dementie nog wél kunnen en wij willen het taboe rondom dementie doorbreken.

Waarom zou ik mij aanmelden bij Samen dementievriendelijk?

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie. Dat bekent dat we allemaal met de ziekte te maken zullen krijgen. Hoe wij als maatschappij omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Veruit de meeste mensen willen na de diagnose dementie zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zij gaan er vaak nog alleen op uit, bijvoorbeeld naar de supermarkt voor een boodschap of naar het buurtcentrum. Meestal zonder problemen, maar soms weten zij het even niet meer. Daarom is het belangrijk dat niet alleen hun naaste omgeving, maar ook jíj dementie kunt herkennen en weet hoe je hiermee om kunt gaan. Samen dementievriendelijk wil samen met jou Nederland dementievriendelijk(er) maken.

Hoe ziet het programma Samen dementievriendelijk eruit?

Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM vanuit Deltaplan Dementie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De missie is om samen met jou, bedrijven en gemeenten heel Nederland dementievriendelijk te maken. Zodat iedereen weet hoe zij mensen met dementie kunnen helpen.

Wat kan ik doen in mijn buurt?

Nodig al je vrienden en buren uit om ook dementievriendelijk te worden. Kijk op de pagina In jouw buurt voor meer informatie en tips. 

Wat kan ik doen voor mantelzorgers?

Een mantelzorger zou je vrijblijvend hulp aan kunnen bieden. Praktische hulp is mogelijk, maar even de zorg overnemen is ook een optie. Op deze manier heeft de mantelzorger even tijd iets voor zichzelf te doen. Kijk op de pagina Voor mantelzorgers voor meer informatie en tips. 

Wat kan ik doen op mijn werk?

Allereerst kun je je (samen met collega’s) aanmelden bij Samen dementievriendelijk om daar een van onze gratis branchetrainingen te volgen. Dit kan zowel individueel als in teamverband. Daarnaast bieden wij ook trainingen op locatie of een aanpak op maat. Wanneer je het aanmeldformulier voor bedrijven invult nemen wij contact met je op. 

Wat kan mijn gemeente doen?

Een gemeente kan actief aan de slag om dementievriendelijk(er) te worden! De medewerkers van de gemeente kunnen de gratis online training Op het Gemeentehuis volgen en een training op locatie. Een gemeente kan ook bedrijven en organisaties stimuleren een training te volgen en dementievriendelijk te worden. Daarnaast is het belangrijk in het beleid rekening te houden met de zorg voor inwoners met dementie en hun mantelzorgers. Op de pagina voor gemeenten kun je lezen wat gemeenten kunnen doen. Hier kun je ook het stappenplan voor gemeenten downloaden.

Hoe kan ik jullie volgen op social media?

Kijk in onze footer voor de icoontjes van onze facebook, twitter en linkedin. Bij promotiemateriaal vind je hoe je berichten van ons kunt delen.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende (hersen)ziektes, Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Bij dementie raakt de verwerking van informatie in de hersenen verstoord en gaan de verstandelijke vermogens achteruit. Op de pagina 'Wat is dementie?' vind je meer informatie.

Bij onze collega's van dementie.nl vind je op https://dementie.nl/informatie meer informatie over allerlei thema’s rondom dementie. Je kunt lezen over de soorten dementie en gevolgen van dementie maar ook over mantelzorg en medicatie.

Hoe kun je dementie herkennen?

Onderstaand staan de tien symptomen van dementie. Herken je één of meer symptomen en is dit gedrag anders dan een aantal jaren geleden? Maak dan een afspraak met de huisarts. Een arts kan je geruststellen of op weg helpen naar de juiste diagnose.

 • Vergeetachtigheid
 • Problemen met dagelijkse handelingen
 • Vergissingen met tijd en plaats
 • Taalproblemen
 • Kwijtraken spullen
 • Slecht beoordelingsvermogen
 • Terugtrekken uit sociale activiteiten
 • Veranderingen in gedrag en karakter
 • Onrust
 • Problemen met zien

Lees meer op 'Herken de signalen van dementie'.

Hoe kun je GOED omgaan met dementie?

GOED is een ezelsbruggetje voor hoe je mensen met dementie het beste kunt benaderen:

 • Geruststellen: Praat op kalme toon, stel jezelf voor en zeg wat je gaat doen.
 • Oogcontact: Maak oogcontact om te checken of je wordt begrepen en geef de persoon met dementie de tijd om te reageren.
 • Even meedenken: Vraag de persoon met dementie of je mag helpen. Leef mee met ideeën en wensen en betrek hem of haar bij de oplossing.
 • Dankjewel: Sluit het goed gesprek. Dankjewel dat je iemand met dementie hebt geholpen!

Lees meer over GOED en onze basistraining

Waar kan ik informatie vinden over hulp voor mantelzorgers?

Op https://dementie.nl/hulp-en-advies vind je verschillende mogelijkheden voor hulp en advies. Je kunt bijvoorbeeld de mantelzorgtest doen, een brochure bestellen, experts raadplegen of met lotgenoten in contact komen via het forum.

Heb je behoefte aan advies of een luisterend oor?

De Alzheimer Telefoon kun je van 09:00 tot 23:00 uur (zeven dagen per week) bereiken op nummer 0800 5088 voor persoonlijk contact.

Waar vind ik meer informatie over onderzoek naar dementie?

Op https://www.alzheimer-nederland.nl/onderzoek vind je meer informatie over lopende onderzoeken en onderzoeksresultaten.

Waar vind ik welke activiteiten er worden georganiseerd in mijn regio?

Op https://www.alzheimer-nederland.nl/regios vind je informatie over de afdelingen van Alzheimer Nederland, de Alzheimer Cafés en activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Trainingen

Hoe kan ik de gratis online training GOED omgaan met dementie volgen?

Nadat je je hebt aangemeld kun je onze gratis online trainingen volgen. Klik rechtsboven op ‘trainingsaanbod’ en vervolgens op ‘online trainingen’. Hier kun je de basistrainingen 'GOED omgaan met dementie' of 'In je buurt' volgen.

Direct naar het trainingsaanbod

Hoe werkt de training GOED omgaan met dementie?

Met de training ben je ongeveer 10 tot 15 minuten bezig. In de training krijg je vier filmpjes te zien van mensen met dementie in een bepaalde situatie waarin zij jouw hulp goed kunnen gebruiken. Je krijgt per situatie een vraag over herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Je krijgt steeds drie antwoordopties waaruit je kunt kiezen. Na jouw keuze hoor je of de situatie zo beter, slechter of gelijk blijft. Na het afronden van de training weet je beter waar je op moet letten als je op een goede manier om wilt gaan met iemand met dementie.

Hoe kan ik de gratis online branchetrainingen volgen?

Nadat je je hebt aangemeld kun je onze gratis online trainingen volgen. Klik rechtsboven in op ‘trainingsaanbod’ en ‘online trainingen’. Hier kun je de gratis branchetrainingen ‘Op het gemeentehuis’, ‘In de winkel’, ‘In de taxi’, ‘In het vrijwilligerswerk’ en ‘Aan de telefoon’ volgen.

Direct naar het trainingsaanbod

Hoe werken de online branchetrainingen?

Met één training ben je ongeveer 10 tot 15 minuten bezig. De training ziet eruit als een kaartspel. Binnen de onderdelen herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken krijg je situaties te zien waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Je krijgt steeds drie antwoordmogelijkheden voorgelegd waar je 0, 1 of 2 punten mee kunt behalen. Na jouw keuze hoor je of de situatie zo beter, slechter of gelijk blijft. Je kunt de trainingen meerdere keren volgen.

Zijn er (groeps)trainingen die ik met mijn team kan volgen?

Jazeker die zijn er. Wij verzorgen groepstrainingen voor bijvoorbeeld medewerkers van bedrijven, gemeenten en vrijwilligers van verenigingen. In deze trainingen leren deelnemers hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. De trainingen kunnen gevolgd worden via een Live online training of een Training op locatie (zodra de coronamaatregelen dit weer toestaan).

Wat zijn de mogelijkheden voor een Training op locatie?

Wij bieden op locatie groepstrainingen op maat voor gemeenten, bedrijven, vrijwilligers en buurtbewoners. In de training is allereerst aandacht voor kennis over dementie en bijvoorbeeld hoe je dementie kunt herkennen. Daarna worden situaties uit de praktijk nagespeeld om te leren hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie. Tenslotte wordt besproken hoe het geleerde kan worden toegepast in de dagelijkse praktijk. Heb je interesse in een training of wil je meer informatie? Neemt contact met ons op via email info@samendementievriendelijk.nl of via telefoon 033 - 303 2504 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).

Wat zijn de mogelijkheden voor een Live online groepstraining?

In de Live online groepstraining leren deelnemers hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. Het eerste deel gaat over dementie en vooral over hoe je dementie kunt herkennen. In het tweede deel krijgen de deelnemers informatie over onze GOED-methode. Op diverse momenten is er interactie tussen de deelnemers en de trainers en kunnen er vragen gesteld worden. De groepstraining vindt live en online plaats via Microsoft Teams en duurt ongeveer 1,5 uur (inclusief een korte pauze).

Wil je meer weten over de Live online trainingen of een live training aanvragen? Stuur dan een e-mail naar info@samendementievriendelijk.nl of bel ons op 033 - 303 2504.

Bedrijven

Kan ik met mijn collega’s de gratis online branchetrainingen volgen?

Jazeker, er zijn verschillende branchetrainingen te volgen op de website. Je kunt de trainingen individueel volgen maar ook in teamverband. Meld je hiervoor aan op onze website en nodig vervolgens je collega’s uit. Je kunt ook een Excel-bestand met de namen van jouw collega’s uploaden. Zij ontvangen per e-mail een uitnodiging.

Zijn er mogelijkheden voor een training op locatie voor mijn bedrijf?

Ja, wij bieden trainingen op locatie, deze maken wij op maat voor jouw bedrijf. In de training is allereerst aandacht voor kennis over dementie en bijvoorbeeld hoe je dementie kunt herkennen. Daarna worden situaties uit de praktijk nagespeeld om samen met jouw collega’s  te leren hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie. Tenslotte wordt besproken hoe het geleerde kan worden toegepast in de dagelijkse praktijk. Voor meer informatie over de trainingen  kan je contact met ons opnemen via email info@samendementievriendelijk.nl of via telefoon 033 - 303 2504 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).

Is een aanpak op maat voor mijn bedrijf ook mogelijk?

Jazeker, wij denken graag met je mee over de mogelijkheden die het beste bij jouw bedrijf passen. Neemt contact met ons op via email info@samendementievriendelijk.nl of via telefoon 033 - 303 2504 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).

Hoe kan ik mijn bedrijf aanmelden voor een training?

Wat fijn dat je jouw bedrijf dementievriendelijk wilt maken! Door een e-mail te sturen naar info@samendementievriendelijk.nl meld je jouw bedrijf aan. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met  jou op. 

Ons bedrijf heeft een training gevolgd, hoe kunnen wij een sticker aanvragen?

De sticker kun je aanvragen via het aanvraagformulier sticker. Op de pagina veelgestelde vragen sticker vind je meer informatie over het aanvragen van de sticker en de voorwaarden. 

Zijn er mogelijkheden voor een Live online training voor mijn bedrijf?

Jazeker, wij bieden Live online trainingen aan. In de Live online groepstraining leren deelnemers hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. Het eerste deel gaat over dementie en vooral over hoe je dementie kunt herkennen. In het tweede deel krijgen de deelnemers informatie over onze GOED-methode. Op diverse momenten is er interactie tussen de deelnemers en de trainers en kunnen er vragen gesteld worden. De groepstraining vindt live en online plaats via Microsoft Teams en duurt ongeveer 1,5 uur (inclusief een korte pauze).

Wil je meer weten over de Live online trainingen of een live training aanvragen? Stuur dan een e-mail naar info@samendementievriendelijk.nl of bel ons op 033 - 303 2504.

Pers

Met wie kan ik contact opnemen bij persvragen?

Ben je een journalist of redacteur en heb je een verzoek voor interview of wil je meer weten over het programma Samen dementievriendelijk, neem dan contact op met onze persvoorlichter via e-mail pers@samendementievriendelijk.nl of telefoon 0031 (0)6 574 526 06. 

Waar kan ik persberichten vinden?

Op de pagina pers kun je de persberichten van Samen dementievriendelijk vinden.

Is het logo online beschikbaar?

Logo’s van Samen dementievriendelijk kun je vinden op de pagina promotiemateriaal. Ze zijn beschikbaar in verschillende formaten, in kleur en zwart-wit en ze zijn te downloaden als AI-bestand of JPG-bestand.

Heb je een andere vraag?

Neem voor overige vragen contact op via mail naar info@samendementievriendelijk.nl. We helpen je graag verder.