utrecht dementievriendelijk

Dementievriendelijk in Utrecht

In een dementievriendelijk Utrecht voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Utrecht kan een steentje bijdragen.

Utrecht

14583

mensen in Utrecht

tekenden al voor een

dementievriendelijke

provincie. Teken jij ook?

Ja, ik teken ook

Hoe dementievriendelijk is de rest van Nederland?

Utrecht dementievriendelijk

Draag bij aan een dementievriendelijk Utrecht. Wat kun jij doen?

Als inwoner

  • Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.

Als bedrijf

  • Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.

Als gemeente

  • Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.

 

1e dementievriendelijke Albert HeijnDe allereerste dementievriendelijke Albert Heijn in Doorn

Utrecht kent een aantal koplopers op gebied van dementievriendelijkheid!

  • In de gemeente Utrechtse Heuvelrug werden agenten, boa's en medewerkers van de gemeente al in 2016 getest door zogenoemde mystery guests, die speelden dat ze dementie hadden.
  • De gemeente Veenendaal realiseerde al in 2017 de dementievriendelijke wijk 'Het Franse Gat' en werkt nog steeds hard om als gemeente dementievriendelijk te zijn.
  • In september 2017 startte gemeente De Ronde Venen het project 'Dementievriendelijke gemeente', met als doel dat mensen met dementie kunnen meedoen in de lokale samenleving.
  • Nico Spierenburg, voorheen manager van de 1e dementievriendelijke Albert Heijn in Doorn, maar inmiddels zeer actief als manager Albert Heijn in Leersum, organiseerde op 13 september 2018 een avond voor lokale ondernemers over hoe je om kunt gaan met mensen met dementie.
  • De gemeente Driebergen nam het voorbeeld van Nico Spierenburg ter harte en organiseerde eveneens een trainingsavond.

Intentieverklaring Stichtse Vecht

Op 22 september 2016 werd de intentieverklaring Samen dementievriendelijk Stichtse Vecht door een aantal partijen uit Stichtse Vecht ondertekend. De afgelopen twee jaar ontving een aantal bedrijven en organisaties een certificaat ‘dementievriendelijk’. Ook deden veel inwoners mee aan onze publiekstraining. Tijdens een bijeenkomst op 21 februari 2019 ondertekenden 7 nieuwe deelnemers de intentieverklaring. Bekijk de video

Omnios dementievriendelijke mondzorg

Mondzorg in je eigen vertrouwde omgeving

Op 20 juni 2018 ontving Omnios in Driebergen het certificaat en de sticker Samen dementievriendelijk uit handen van relatiemanager Roderik Reinstra. Omnios zet zich blijvend in voor goede mondzorg en mondhygiëne bij zorgafhankelijke ouderen, waaronder mensen met dementie. Directeur Daan Beerepoot en Academie Manager Randi Vat vertellen hoe zij dat aanpakken.

Lees hun verhaal

Muziekcafé in AmersfoortGenieten en ontmoeten

In september 2017 ging in Amersfoort het Muziekcafé van start. Dit is een huiskamerconcert voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en anderen die graag willen deelnemen. Iedereen is welkom! 

Appeltaartconcert bij PGGMBijzonder concert

Op 30 januari 2019 werd bij pensioenverzekeringsorganisatie PGGM een bijzonder Appeltaartconcert gegeven, speciaal bedoeld voor mensen met dementie, hun familieleden en/of mantelzorgers.

Certificaat voor afdeling Zeist eo Alzheimer NederlandCertificaat voor Bestuur

Het bestuur van Alzheimer Nederland afdeling Zeist e.o. volgde op vrijdag 2 maart 2018 jl. de training 'GOED omgaan met dementie'. Zij bevelen de training aan bij bedrijven en gemeentes in de regio.

Alzheimer Nederland in regio Utrecht

Alzheimer Nederland telt 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Zo'n 5.600 vrijwilligers zetten zich hiervoor met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen. De regio Utrecht is onderverdeeld in 5 afdelingen:

Ga naar een afdeling bij u in de buurt en bekijk welke activiteiten en Alzheimer Cafés daar plaatsvinden.

 

Domtoren Utrecht