Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Omgaan met iemand met dementie

De mevrouw die tijdens het bloemschikken naar haar bloem en de bloembak staart, maar verder geen actie onderneemt. Of die meneer die de glazen deur van de recreatiezaal wil openen, maar er vervolgens tegenop loopt. Hoe ga je daar mee om?
In de gratis online training 'In het vrijwilligerswerk' leer je dementie herkennen en krijg je handvatten hoe je goed kunt omgaan met iemand met dementie. Het volgen van deze training kan eenvoudig online en kost slechts 10-15 minuten!

Vrijwilligerswerk Bloemschikken cursus omgaan dementie
Stel je voor... een mevrouw snapt niet hoe de deur naar de recreatiezaal open moet. Herken jij als vrijwilliger signalen van dementie?

Hoe werkt het?

De training heeft vier onderdelen: herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Elk onderdeel bestaat uit drie vragen. Wanneer je de training meerdere keren doet, verschijnen er steeds andere vragen en komen er verschillende praktijksituaties voorbij. Zo leer je goed contact maken met mensen met dementie, zodat jij nóg beter met hen om kunt gaan.
Om de training te kunnen doen vragen wij jou om je aan te melden met je e-mailadres en postcode. Zo kunnen wij zien hoeveel mensen onze trainingen volgen.

Activeer andere vrijwilligers om de training te volgen

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op dementie. Er is geen vaste volgorde in de ontwikkeling en de symptomen zijn niet altijd even sterk. Daarom is het voor vrijwilligers soms lastig om dementie in praktijksituaties te herkennen.

In de video hiernaast is te zien hoe een mevrouw even niet weet waar de ingang van het Alzheimer Café is. Gelukkig is daar een oplettende vrijwilliger die haar aanspreekt en met haar meeloopt naar binnen. Deel dit filmpje om ook andere vrijwilligers te activeren om de training te doen!