Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Wat kun jij op dit moment doen voor iemand met dementie?

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kun jij doen voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? 

Vind je het een beetje spannend om iemand met dementie te benaderen? Doe dan eerst onze gratis online training 'In je buurt'!

Een aantal tips:

  • Bellen
    Bel je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie wat vaker. Zet een telefooncirkel op met familie of vrienden. Zo ontvangt iemand met dementie regelmatig een belletje. Inspiratie? In Groningen doen ze dat zo!
  • Boodschappen
    Bied aan om boodschappen te doen. Wees proactief en bedenk zelf wat écht nodig is als iemand dat zelf niet meer kan bedenken; brood, zuivel, groenten. Geef aan wanneer je de boodschappen langsbrengt en leg in eenvoudige taal uit waarom je niet binnen kan komen en geen handen schudt.
  • Post versturen
    • Stuur een vrolijk kaartje (eventueel met foto’s van jezelf of je gezin erop) met lieve groet.
    • Je kunt natuurlijk gewoon zelf een kaartje op de bus doen maar het kan ook bijvoorbeeld via www.omapost.nl. Wanneer je via https://www.greetz.nl/alzheimernederland een kaart laat bezorgen steun je meteen Alzheimer Nederland!
    • Of misschien willen de kinderen een tekening maken die je op kunt sturen?
    • Laat op de kaart ook je telefoonnummer achter als je bereikbaar bent als er hulp is gewenst.
Corona header dementievriendelijk omgaan met alzheimer

Meer tips:

  • Koken
    Kook wat meer dan gewoonlijk en verras iemand in je buurt met dementie met een smaakvolle maaltijd. Houd het eenvoudig, breng het even langs en voeg er bestek bij zodat het meteen gegeten kan worden. 
  • Verwenpakketje
    Breng een verwenpakketje bij iemand met dementie in je buurt: een kleurrijk tijdschrift, enkele zakjes thee, een voorjaarsbloemetje of wat lekkers. Doe er een vrolijke kaart of tekening bij.
  • Digitaal contact
    Kan iemand met dementie nog met een mobiele telefoon, tablet of computer overweg? Stuur een appje met gezellige foto’s of gebruik face-time om elkaar te kunnen zien. Of stuur muziek van vroeger, een filmpje of tip voor een leuk TV-programma. Wees vooral creatief en verplaats je in de persoon met dementie.

Koken voor en door buurtgenoten

Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor een lekkere, verse en met liefde bereide warme maaltijd. Tijdens deze coronacrisis worden de maaltijden afgehaald aan de deur of bij het raam of gebracht tot aan de deurklink waarna de thuiskok twee grote stappen naar achteren neemt.

Lees meer en zoek in jouw buurt

Handige links

  1. Hoe ga je om met de corona-maatregelen als je zorgt voor iemand met dementie of wanneer je naaste met dementie in het verpleeghuis woont? Op www.dementie.nl vind je naast alle informatie over corona en dementie ook veelgestelde vragen van bezoekers die zich in eenzelfde situatie bevinden. Vind het antwoord op jouw vraag!
  2. Alzheimer Nederland zet zich samen met duizenden vrijwilligers in voor mensen met dementie en mantelzorgers. Bekijk hun uitgebreide informatiepagina over dementie en corona.
  3. 'Gewoon mensen die mensen willen helpen' is een platform om hulp te bieden én te vragen. De studenten die het platform ontwikkelden koppelen vervolgens vraag en aanbod aan elkaar.
  4. Op Eentegenenzaamheid vind je nog meer tips en ideeën.
  5. Elkaar kunnen vinden als buurtgenoten is vooral nu belangrijk. Ga naar WeHelpen en lees daar meer over makkelijk hulp bieden en vragen.
  6. Twijfel je hoe je iemand met dementie het beste kunt benaderen? Test dan eerst je kennis in onze gratis online training!
Corona dementie familie cursus dementie

Heb jij nog meer leuke tips?

Laat het ons weten, dan voegen wij ze hier toe! Mail ons: actie@samendementievriendelijk.nl

Dankjewel!

Algemene informatie over COVID-19:

  • Op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over het virus en hoe we er in Nederland mee om gaan.
  • Op de website van het RIVM vind je richtlijnen hoe te handelen.