Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Hoe werkt de online training?

Deze online training is gebaseerd op de ‘Doe GOED-methode’. Er zijn vier onderdelen: herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Elk onderdeel bestaat uit drie vragen. Wanneer je de training meerdere keren doet, verschijnen er steeds andere vragen en komen er verschillende situaties voorbij. Zo leer je stapsgewijs vaardigheden aan die belangrijk zijn in het contact met mensen met dementie, zodat je hen kunt helpen op het moment dat ze dat even nodig hebben.

Wanneer je de training hebt gevolgd, kun je het CBL-examen doen om je CBL certificaat te behalen. Dit wordt bijgeschreven in je persoonlijke CBL opleidingenpaspoort. 

Supermarkt foto sociale benadering alzheimer

Negeren of helpen?

Stel je voor dat je bij de broodafdeling werkt. En een meneer bestelt een half volkoren brood. Gesneden. Voor de vijfde keer die dag... Of je loopt door de winkel en je ziet een keurige mevrouw die zomaar pakken koffie uit het rek op de grond gooit... Hoe reageer jij? Je kunt natuurlijk doen alsof je niets merkt. Maar je kunt deze mensen ook aanspreken en hen op de juiste manier helpen. 

Branchetraining 'In de winkel'

Je kunt als medewerker of klant in een winkel, mensen met dementie tegenkomen. Doe de gratis training, zodat je hen goed kunt helpen.

Supermarkt dementievriendelijk omgaan dementie

Basistraining GOED omgaan met dementie

Met de gratis training ‘GOED omgaan met dementie’ test je in 15 minuten je kennis over dementie. Je leert in een aantal stappen hoe je contact maakt met iemand met dementie en hoe je hem of haar kunt helpen.

Doe goed Training omgaan met dementie

Waarom Samen dementievriendelijk?

In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Wij willen de komende jaren Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie.