Supermarkt dementievriendelijk

De supermarkt dementievriendelijk!

Een man die zoekend in de winkel rondloopt. Of een vrouw die zonder reden haar geduld verliest. Hoe ga je daarmee om? Het maakt niet uit of je als kassamedewerker, vulploeg- of verkoopmedewerker of kaderlid in de supermarkt werkzaam bent, iedereen kan met dementie te maken krijgen. In de online training leer je de signalen van dementie herkennen en leer je hoe je goed omgaat met mensen met dementie.

Hoe werkt de online training?

Deze online training is gebaseerd op de ‘Doe GOED-methode’. Er zijn vier onderdelen: herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Elk onderdeel bestaat uit drie vragen. Wanneer je de training meerdere keren doet, verschijnen er steeds andere vragen en komen er verschillende situaties voorbij. Zo leer je stapsgewijs vaardigheden aan die belangrijk zijn in het contact met mensen met dementie, zodat je hen kunt helpen op het moment dat ze dat even nodig hebben.

Wanneer je de training hebt gevolgd, kun je het CBL-examen doen om je CBL certificaat te behalen. Dit wordt bijgeschreven in je persoonlijke CBL opleidingenpaspoort. 

supermarktnl schappen

Zo werkt het

1. Klik op één van onderstaande trainingen
2. Voor iedereen: branchetraining 'In de Winkel'
3. Heb je de smaak te pakken? Volg ook de basistraining 'Goed omgaan met dementie'
4. Vul je (werk)emailadres in
5. Selecteer de supermarkt waar jij werkzaam bent
6. Start de training
7. Klik op de link op de laatste pagina van de training en doe de vervolgtraining op supermarkt.nl om je certificaat toe te voegen aan jouw opleidingenpaspoort.

Negeren of helpen?

Stel je voor dat je bij de broodafdeling werkt. En een meneer bestelt een half volkoren brood. Gesneden. Voor de vijfde keer die dag... Of je loopt door de winkel en je ziet een keurige mevrouw die zomaar pakken koffie uit het rek op de grond gooit... Hoe reageer jij? Je kunt natuurlijk doen alsof je niets merkt. Maar je kunt deze mensen ook aanspreken en hen op de juiste manier helpen. 
 

supermarktnl dementievriendelijk

Branchetraining 'In de winkel'

Je kunt als medewerker of klant in een winkel, mensen met dementie tegenkomen. Doe de gratis training, zodat je hen goed kunt helpen.

Basistraining supermarktnl

Basistraining GOED omgaan met dementie

Met de gratis training ‘GOED omgaan met dementie’ test je in 15 minuten je kennis over dementie. Je leert in een aantal stappen hoe je contact maakt met iemand met dementie en hoe je hem of haar kunt helpen.

Waarom Samen dementievriendelijk?

In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Wij willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie.