Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Voor wie is de sticker bedoeld?
De sticker is voor organisaties en verenigingen die een training hebben gevolgd en zich inzetten voor een dementievriendelijke samenleving. Met deze sticker laat je zien dat je dementievriendelijk bent.

Is een sticker/certificaat ook aan te vragen door gemeenten? 
Als gemeente is het niet mogelijk om een sticker/certificaat aan te vragen. Het volgen van een training betekent namelijk niet dat de hele gemeente dementievriendelijk is. Een training is één van de aspecten van dementievriendelijkheid: een gemeente dementievriendelijk maken is een voortdurend proces dat uit meerdere stappen bestaat. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken hoe we gemeenten erkenning kunnen geven voor hun dementievriendelijkheid. 

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van de sticker?
De medewerkers/vrijwilligers hebben een training gevolgd over (omgaan met) dementie en zijn online geregistreerd bij Samen dementievriendelijk. Daarnaast blijft de organisatie of de vereniging zich inzetten voor mensen met dementie en hun naasten. De organisatie of de vereniging voldoet aan tenminste twee van de onderstaande voorwaarden:

  • draagt bij aan het doorbreken van het taboe op dementie
  • draagt bij aan het vergroten van kennis over dementie
  • houdt in zijn/haar beleid rekening met mensen met dementie en/of hun naasten
  • draagt eraan bij dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen
  • draagt bij aan een meer veilige, prettige en makkelijke leefomgeving bij dementie
  • wordt gewaardeerd door mensen met dementie en hun naasten vanwege de service aan hen verleend
  • biedt passende hulp en ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten
  • maakt het mogelijk dat mensen met dementie kunnen blijven meedoen
  • stimuleert zijn/haar netwerk om dementievriendelijk te worden

Hoe ziet de sticker eruit?
Op de sticker staat het logo van Samen dementievriendelijk afgebeeld. In spiegelbeeld. De sticker is bedoeld voor de binnenkant van de ruit.

Hoe kan ik een sticker aanvragen?
Je kunt een sticker aanvragen via het aanvraagformulier.

Hoe verloopt de aanvraagprocedure?
Na het invullen van het aanvraagformulier ontvang je een bevestigingsmail. Het kan zijn dat één van onze medewerkers van de servicedesk je belt met aanvullende vragen. Iedere aanvraag is maatwerk en wordt apart bekeken. Als je aanvraag is goedgekeurd, neemt een medewerker/vrijwilliger uit jouw regio contact met je op over het uitreiken van de sticker. Tegelijk met de sticker ontvang je een certificaat met een officiële verklaring dat jouw organisatie of vereniging dementievriendelijk is.

Is de sticker een keurmerk?
Nee, de sticker geeft aan dat jouw organisatie of vereniging zich inzet en blijft inzetten voor mensen met dementie.

Mag een bedrijf of vereniging zelf publiciteit zoeken met de sticker?
Ja, dat mag. Hoe meer aandacht er is voor een dementievriendelijk samenleving, hoe beter! Je kunt ook het certificaat inlijsten en een mooi plekje geven.

Kan een organisatie of vereniging ook een sticker aanvragen als zij niet willen dat de foto en/of tekst op de website worden geplaatst?
Ja, dat kan. Je kunt dit aangeven onderaan het formulier. Voor het uitreiken van de sticker hebben wij wel jouw gegevens nodig.