Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

1. Doe het sámen

Mensen met dementie houden zelf graag zo lang mogelijk de regie. Daarom is het goed om zowel het bedenken als het boeken van een vakantie sámen te doen. Verzamel zoveel mogelijk foto's en informatie over de bestemming en bekijk dat samen. Mensen met dementie vinden het fijn om te weten waar zij aan toe zijn en zo kunnen zij alvast een beetje wennen aan het idee.

Vakantie stapel foto's herkennen dementie

2. Vertrouwde omgeving

Voor mensen met dementie kan een nieuwe omgeving heel verwarrend zijn. Je kunt er voor kiezen een vakantie te plannen naar een plek waar jullie al eerder geweest zijn. Lukt dat niet, neem dan wat vertrouwde voorwerpen van huis mee op vakantie. Foto's bijvoorbeeld of een beeldje of kussen waar iemand met dementie aan gehecht is.

3. Ga goed voorbereid op reis

Zorg dat iemand met dementie een identiteitsbewijs bij zich draagt en een briefje met jouw telefoonnummer en het adres van het vakantiehuisje, de camping of het hotel. Zorg ook voor een lijst met telefoonnummers van mensen die je kunt bellen in een noodsituatie. Vraag de huisarts om een medische verklaring voor als je de verzekering nodig hebt.

4. Zorg voor rustmomenten

Maak plannen, maar zorg ook dat je daar vanaf kunt wijken. Plan de dag niet te vol, bouw rustmomenten in. Zo kun je tijdens de vakantie inspelen op de stemming van iemand met dementie. Zorg voor regelmaat en geef houvast door dezelfde bed- en etenstijden aan te houden als thuis. Sluit voor de zekerheid een annuleringsverzekering af.

5. Maak het overgetelijk

Maak tijdens de vakantie veel foto’s, deel ze ook met familie en vrienden en bekijk ze regelmatig samen als jullie weer thuis zijn. Zo wordt de vakantie nog meer een avontuur van jullie samen.

Vakantie goed omgaan met dementie