Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Een hartverwarmende reactie

De voorbijgangers in het filmpje reageerden allemaal op hun eigen manier. Sommigen verbaasd, anderen een beetje geïrriteerd. De reactie van Jessie was ontroerend. Zij verwoordde prachtig hoe lastig het is als je niet weet hoe je moet reageren op iemand met dementie. In onze nieuwe campagne richten we ons speciaal op jongeren. Zij willen vaak wel helpen, maar wat kunnen ze doen?

Reactie Jessie online cursus dementie

Terugblik

We blikken met Jessie terug en vragen haar naar haar ervaringen.

Wat dacht je in eerste instantie toen de 'mevrouw met dementie' je aansprak?
Jessie: "Ik was in eerste instantie verbaasd dat de mevrouw mij aansprak. Dus ik dacht ik wil graag iets voor deze mevrouw doen, omdat ik verwarring zag."

Had je door dat er sprake was van dementie?
Jessie: "Nee dat was voor mij niet meteen duidelijk. Naarmate ik vragen ging stellen kwam ik daar wel vrij snel achter."

Ken je zelf iemand met dementie?
Jessie: "Nee, ik heb wel iemand met dementie gekend. Maar echt bekend ben ik er niet mee. En ik wist ook niet hoe ik moest reageren in deze situatie."

Heb je de online training GOED omgaan met dementie van Samen dementievriendelijk gedaan?
Jessie: "Ja, die heb ik inmiddels gedaan. Ik vond deze training heel leerzaam."

Heb je nog tips voor ons? Of voor anderen?
Jessie: "Ik vind het fijn dat er meer aandacht komt voor dementie. In een echte situatie zou ik als tip willen geven om te proberen vriendelijk te reageren. En ik zou iedereen aanraden deze online training te volgen. Want, je weet het maar nooit, misschien kom jij morgen wel iemand met dementie tegen op straat. En het is toch wel fijn als je weet wat je voor die gene kunt betekenen. Of wellicht dat je zelf iemand kent met dementie en dan is het ook fijn om daar kennis van te hebben. Zo dat je je kunt inleven in die persoon."

In een échte situatie zou ik als tip willen geven om te proberen vriendelijk te reageren. En ik zou iedereen aanraden deze online training te volgen. Want, je weet het maar nooit, misschien kom jij morgen wel iemand met dementie tegen op straat.

Weet jij hoe je iemand met dementie kunt helpen?

Ook jíj kunt op straat, in de buurt of in het café iemand met dementie tegenkomen die jouw hulp nodig heeft. Je wilt misschien wel helpen, maar wat kun je doen? Leer dementie herkennen. Volg de gratis online training.