Overijssel dementievriendelijk

Dementievriendelijk in Overijssel

In een dementievriendelijk Overijssel voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Overijssel kan een steentje bijdragen.

Overijssel

13989

mensen in Overijssel

tekenden al voor een

dementievriendelijke

provincie. Teken jij ook?

Ja, ik teken ook!

Overijssel dementievriendelijk

Draag bij aan een dementievriendelijk Overijssel. Wat kun jij doen?

Als inwoner

 • Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.

Als bedrijf

 • Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.

Als gemeente

 • Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.

Wat gebeurt er zoal in Overijssel?

In juni 2018 voerde Samen dementievriendelijk campagne in Overijssel. Na een succesvolle dag in Deventer, in samenwerking met organisatie FIER&, volgde een feestelijke bijeenkomst in Zwolle met als stralend middelpunt onze ambassadeur Marga Bult, die later die dag in het centrum van Zwolle inwoners interviewde over hun ervaringen met dementie. In beide steden werd een vergeet-mij-niet-pad gelegd en trok een promotieteam door de stad om aandacht te vragen voor mensen met dementie en te vertellen hoe eenvoudig het is om dementievriendelijk te zijn. Daarbij deelden zij doosjes met vergeet-mij-niet zaadjes uit. Deze actie werd een week later herhaald in Enschede en Hengelo.

Dementievriendelijke actiedag in Deventer
Dementievriendelijke actiedag in Zwolle
Dementievriendelijke actiedag in Deventer

Gastles dementie Emmaschool Gastles over dementie op basisschool

Ook kinderen krijgen te maken met dementie. Daarom was de Emmaschool in Steenwijk in februari 2019 de eerste basisschool in Steenwijkerland waar een gastles werd verzorgd over dementie. In het kader van Steenwijkerland Dementievriendelijk worden er in de gemeente volop trainingen 'GOED omgaan met dementie' verzorgd.

Stap voor Stap uitvaartbegeleidingEen dementievriendelijke uitvaart

Wilma Bouwmeester is directeur van Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding in Zwolle. Steeds vaker krijgt zij de vraag of het mogelijk is om iemand met dementie mee te nemen naar een uitvaart. Omdat iemand met dementie juist meer rust kan krijgen als er persoonlijk contact is met een geliefde die terminaal ziek is of overleden is, is het antwoord van Wilma standaard: ‘Ja’. 

Handige links:

 • De Overijsselse pilot 'Dementie en openbare ruimte' is een inventarisatie van behoeften en mogelijkheden om de openbare ruimte meer toegankelijk en prettiger te maken voor mensen met dementie.
   
 • Een zorgboederij is een agrarisch bedrijf waar mensen met een zorg- of hulpvraag een waardevolle dagtaak vinden. ook mensen met dementie. Op zorgboeren.nl  vind je een overzicht van aangesloten zorgboerderijen in Overijssel.
   
 • Op 'Dementie Twente' vind je informatie voor alle mensen in Twente die met dementie te maken hebben.
   
 • Thuis wonen met dementie in regio IJssel-Vecht. Op deze website staan allerlei mogelijkheden die van dienst kunnen zijn.
   

Alzheimer Nederland in regio Overijssel

Alzheimer Nederland telt 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Zo'n 5.600 vrijwilligers zetten zich hiervoor met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen. De regio Overijssel is onderverdeeld in 2 afdelingen:

Ga naar een afdeling bij u in de buurt en bekijk welke activiteiten en Alzheimer Cafés daar plaatsvinden.

Overijssel dementievriendelijk