Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Waarom Samen dementievriendelijk?

In Nederland leven naar schatting 290.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar ruim 500.000. Bijna 80% van de mensen met dementie woont thuis. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Het programma Samen dementievriendelijk maakt Nederlanders bewust van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Daarom bieden wij trainingen 'Omgaan met dementie'. Online, maar ook op locatie.

 

Samen op weg naar een dementievriendelijke samenleving.

Het programma Samen dementievriendelijk draagt bij aan één van de bouwstenen van de Landelijke Strategie Dementie. ‘Een samenleving die is voorbereid op het stijgend aantal mensen met dementie’. Met als doel dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zich beter ondersteund voelen, ook door de samenleving. Samen op weg naar een (nog) meer dementievriendelijke samenleving. Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS.

Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij.

Leer hoe je goed omgaat met iemand met dementie

Je vindt bij ons:

Peter Herman fiets dementievriendelijke gemeente alzheimer

Het team van Samen dementievriendelijk

Projectleiding - Jarina
Projectondersteuning - Els
Trainingen - Saskia, Els en Mandy
Online Platform - Liselot
Communicatie en campagnes ­– Jarina
Content - Mirjam 
Online marketing – Matthijs
Coördinator jongeren en Gemeenten - Carlijn

 

Hulptroepen

Voor hulp en advies richten wij ons regelmatig tot onze Vriendengroep. Deze klankbordgroep bestaat uit ervaringsdeskundigen uit onze doelgroep. Zij denken vanuit eigen expertise met ons mee. Bij hen toetsen wij onze plannen op o.a. ideeën en inhoud.

Meld je aan voor onze Tips en Inspiratie

Wil je regelmatig goede tips en inspirerende verhalen ontvangen? Onze Tips en Inspiratie verschijnt ongeveer 10x per jaar in je mailbox. Zo ontvang jij als eerste de leukste tips, de mooiste verhalen en het laatste nieuws.

Al ruim 5 jaar...

Al ruim 5 jaar brengen we met succes dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie onder de aandacht. In al die jaren werden er diverse commercials voor verschillende campagnes gemaakt. Benieuwd?

Samen dementievriendelijk startte in 2016 als een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en was onderdeel van het Deltaplan Dementie.