Omgaan met dementie in wooncomplex
“Geeft u deze workshop ook aan jonge mensen, want straks leef ik niet meer”

Omgaan met dementie in een wooncomplex

Ze zijn allemaal op leeftijd, ze wonen allemaal nog zelfstandig, maar ze willen zich wel voorbereiden op de toekomst. Ook in wooncomplex Geertenhof zijn al een paar inwoners met dementie en dan is het belangrijk dat je als medebewoner weet wat je kunt doen. Tijd voor de workshop ‘Goed omgaan met dementie’.

"Het is goed om dingen samen te doen"

Maril Donkers is lid van de bewonerscommissie en vrijwilliger in het complex. Ze komt al vier jaar iedere dag wel een paar uur in het gebouw waar ze alle bewoners kent. Ze is bevlogen en doet haar werk met plezier. Samen met 19 andere vrijwilligers organiseert ze dart-, biljart- en sjoelavondjes. “We proberen zoveel mogelijk bewoners bij alle activiteiten te betrekken. Het is hier vaak een dolle boel. Soms drinken we er een borreltje bij, het is goed om dingen samen te doen", lacht Maril.

wooncomplex dementievriendelijk

Dat de bewoners er samen voor gaan blijkt wel uit de grote opkomst voor de workshop ‘Goed omgaan met dementie’. Deze middag zijn er wel veertig mensen, bewoners én familie, op de bijeenkomst af gekomen. Maril zegt: “Het mooie is dat straks iedereen in dit gebouw, bestaande uit 81 appartementen, wel een buurman of buurvrouw heeft die na vanmiddag weet hoe ze met dementie om moeten gaan. Mensen willen en moeten langer thuis wonen en het is dus belangrijk dat we elkaar helpen.”

wooncomplex dementievriendelijk

Veel vragen

Die noodzaak zien de bewoners ook in. Tijdens de presentatie worden er veel vragen gesteld: is Alzheimer hetzelfde als dementie? Mijn moeder weet niet meer wat ze gisteren heeft gedaan, maar wel wat ze twintig jaar geleden heeft gedaan. Hoe kan dat? Wanneer is het vergeetachtigheid en wanneer is het dementie? Heidi Vroemen, trainer bij Samen dementievriendelijk én werkzaam bij woningbouwcorporatie Wonen Limburg waar Geertenhof onderdeel van is, doet haar best alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Heidi vertelt: “Ik geef ongeveer twee trainingen/workshops per maand en mensen willen soms antwoorden van mij die ik niet kan geven. Ik ben geen arts. Bij echte medische vragen over dementie adviseer ik altijd om naar de huisarts te gaan.” Heidi is ervaringsdeskundige: "Mijn schoonmoeder had een combinatie van Alzheimer en vasculaire dementie. De ziekte heeft veel impact gehad op ons gezin. Het geven van informatie over hoe de ziekte een persoon kan veranderen en zorgen dat mensen de impact van de ziekte begrijpen was voor mij een motivatie om trainer te worden.”

Eén op de drie vrouwen

Aan de hand van dia’s en video’s geeft Heidi informatie over dementie. Er wordt in de zaal geschokt gereageerd als ze vertelt dat één op de vijf mensen dementie krijgt. Het geroezemoes is niet van de lucht als ze vertelt dat één op de drie vrouwen dementie krijgt. Zoveel? De aanwezigen kijken wat om zich heen. Dat is best wel heftig. Een meegekomen dochter vraagt zich af waarom vrouwen meer kans hebben om dementie; komt dat misschien omdat vrouwen meer dingen tegelijk doen en hun hersenen anders gebruiken dan mannen? Er wordt gelachen. “Nee, zegt Heidi, “het is veel eenvoudiger dan dat. Vrouwen worden nu eenmaal ouder dan mannen en dus neemt de kans op dementie ook toe.” Als ze vertelt dat het aantal mensen met dementie in de toekomst zal verdubbelen heeft een bewoonster een brandende vraag: “Geeft u deze workshop ook aan jonge mensen? Want straks leef ik niet meer en wie helpt de mensen dan?” Gelukkig kan Heidi die vraag bevestigend beantwoorden.

wooncomplex dementievriendelijk
wooncomplex dementievriendelijk
wooncomplex dementievriendelijk
wooncomplex dementievriendelijk

Bloemkoolsoep in een wit bord

Als werkneemster bij Wonen Limburg maakt Heidi soms ook wel grappige situaties mee die uiteindelijk weer leiden tot meer begrip en tips. Iemand met dementie kan in een bepaalde fase van de ziekte weinig contrast meer zien. Dat betekent dat als ze iemand sturen om bij een bewoner een nieuwe wc-pot te installeren, je dan geen witte pot en een witte wc-bril moet plaatsen. Er klinkt gelach onder de deelnemers; nee, dat wordt constant dweilen. Ook bloemkoolsoep in een wit bord serveren aan iemand die dementie heeft is niet handig. De kans is klein dat het bord leeg komt. 

Het zou toch fantastisch zijn als alle bewonerscomplexen van Wonen Limburg zo’n informatiemiddag kunnen krijgen. Daar moeten we voor gaan!

Aan de slag

Als de workshop is afgelopen komen de verhalen; iedereen kent wel iemand die dementie heeft. De moeder van Maril Donkers was ook aanwezig op de bijeenkomst. Ze woont niet in Geertenhof, maar wel in een ander complex van Wonen Limburg. Na deze middag gaat ze onmiddellijk aan de slag om ook voor haar medebewoners en workshop te regelen. Maril: “Het zou toch fantastisch zijn als alle bewonerscomplexen van Wonen Limburg zo’n informatiemiddag kunnen krijgen. Daar moeten we voor gaan!”
 

Predicaat 'dementievriendelijk'

Woningcorporatie Wonen Limburg heeft tijdens de campagne van Samen dementievriendelijk, die tot en met 9 maart in Limburg  wordt gehouden, de sticker en het predicaat ‘Dementievriendelijk’ gekregen. De workshop is onderdeel van alle activiteiten die Wonen Limburg onderneemt om een bijdrage te leveren aan een dementievriendelijke samenleving.

Zet jouw organisatie zich ook blijvend in voor mensen met dementie?