Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Van luisteraar naar betrokkkene

Tijdens de bijeenkomst in het mooie gebouw waar Wonen Limburg is gevestigd, vertelde Marty van Dam, directeur Mens & Maatschappij, waarom het voor Wonen Limburg belangrijk is om dementievriendelijk te zijn. 
Marty: “Ik moet er direct bij vertellen dat onze grootste ambassadeur, Marij op de Camp, er vandaag helaas niet bij kan zijn. Zij heeft het project dementievriendelijk opgepikt en omarmd en is onze drijvende kracht. Ik dacht altijd dat mensen met dementie vooral zorg nodig hadden, maar Marij liet mij zien dat het vooral gaat om aandacht geven. Toen zij mij op die manier veranderde van luisteraar naar betrokkene ging het in onze organisatie pas echt los!”

Trainingen en workshops voor medewerkers en ketenpartners

Heidi Vroemen werkt bij Wonen Limburg en is trainer bij Samen dementievriendelijk. Binnen Wonen Limburg werden drie workshops ‘Omgaan met dementie’ georganiseerd die elk binnen de kortste keren vol zaten. “Want”, zegt Heidi, “iedereen krijgt linksom of rechtsom met dementie te maken, of het nu via het werk is of in je privéleven.” Zo ging het ook bij Stichting Huurdersbelangen Maas & Roer. Wim van Kruchten sprak van een inktvlek die zich steeds verder verspreidt. Binnen, maar ook tussen de verschillende organisaties.

Wonen limburg dementievriendelijke organisatie training

Dik verdiende sticker Samen dementievriendelijk

Als blijk van waardering voor hun inzet ontving Wonen Limburg vervolgens uit handen van wethouder Marianne Smitsmans, zelf ook trainer bij Samen dementievriendelijk, het predicaat ofwel de sticker dementievriendelijk. Marianne: ‘Ik ben er verschrikkelijk trots op dat ik Wonen Limburg dit predicaat mag aanreiken. Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan een dementievriendelijk Roermond.”
Het was mooi om te zien hoe warm en betrokken de aanwezigen waren. Om de saamhorigheid te benadrukken overhandigde Kees Spapens van de Stuurgroep Dementievriendelijk Roermond de Vorsorgepreis, die de gemeente op 14 januari jl. ontving, aan Nicole Crutzen, Sr. Medewerker Leefbaarheid van Wonen Limburg. De prijs gaat ‘on tour’ langs diverse betrokken organisaties.

Sticker uitreiking wonen limburg dementievriendelijk

Wonen Limburg geeft het stokje door aan…

Nicole op haar beurt overhandigde tot slot het estafettestokje van de campagne Samen maken we Limburg dementievriendelijk aan Jorn Snijkers, Manager Accountteam van Woningbouwvereniging Wonen Zuid. Jorn feliciteerde Wonen Limburg met hun inzet: “Als mensen echt betrokken zijn bij het onderwerp, dan verspreid dat zich vanzelf zoals de inkt- of olievlek die al eerder ter sprake kwam. Dan heb je geen grote initiatieven nodig. Het wordt van mens tot mens overgedragen. Wij zijn blij dat wij het stokje mogen overnemen en een bijdrage mogen leveren om die olievlek nóg verder te verspreiden. We gaan aan de slag met onze ketenpartners, met mensen binnen onze organisatie, maar zeker ook onze klanten.”

Wonen Zuid is inmiddels gestart met de trainingen Goed omgaan met dementie.