Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Bewegen voor ouderen onderbelicht

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar dat dit voor ouderen zeker een onderbelicht issue is leerde het bestuur van de Weesper TC tijdens een bezoek aan het Alzheimer Café, dat regelmatig zorgverleners en zorgontvangers en ook andere betrokkenen bij elkaar brengt. "Wij als tennisclub hebben al jaren overdag nog lege momenten op het park", vertelt Bavink. "Daar wilden we iets aan doen. Nu heeft de tennisclub al jaren een goede verstandhouding met Vivium, de zorgorganisatie die eigenaar is van verpleeghuis Hogewey*. Een aantal van onze leden is werkzaam in de zorg bij Vivium. Sámen besloten we te kijken of we onze plannen konden realiseren."

* In Weesp, maar zelfs (inter)nationaal is Hogewey met het geïntegreerde Dementia Village De Hogeweijk een begrip.

Dementievriendelijk wonen sportvereniging samen dementievriendelijk training

Buurtsportcoach

Bavinck was mede-initiatiefnemer voor de aanstelling van een buurtsportcoach in de gemeente Weesp. De club kreeg alle medewerking van de gemeente door een heel bevlogen wethouder en ambtenaar sportzaken. Bavinck: "Het ging eigenlijk heel soepel. Samen met de buurtsportcoach en onze heel actieve tennisschool konden we mensen met een beperking op donderdagmiddag minstens een uur bij ons laten sporten."
Inmiddels is dat een groep van 15 mensen! 

Uiteraard is het aanbod afgestemd op de doelgroep. Het is eerder 'bewegen voor ouderen' dan echt tennisles. Er worden op tijd rustmomenten ingebouwd, zodat iedereen op eigen niveau goed mee kan doen. Het geeft de deelnemers enorm veel plezier, en ook de vrijwilligers van de Weesper TC vinden het prachtig om te doen. Op dit moment nemen drie mensen met dementie deel aan de activiteiten. 

Wij als Weesper Tennis Club hopen op deze manier nog jarenlang onze maatschappelijke verantwoording mede invulling te blijven geven.

Eye-opener

"Als je werkt met mensen met dementie, dan moet je echt rekenen op één vrijwilliger per deelnemer, zegt Bavink. "Dat is natuurlijk niet eenvoudig. Daarom hebben wij op de club een avond de training 'GOED omgaan met dementie' gevolgd. Niet alleen de betrokken vrijwilligers, maar ook andere geïnteresseerde leden namen daaraan deel. We waren met zo'n 20 mensen die avond. Die training van Samen dementievriendelijk heeft ons echt de ogen geopend. We hebben er veel baat bij. Overigens is de online training die Samen dementievriendelijk via hun website aanbiedt ook een goede informatiebron. Die zou eigenlijk iedereen in Nederland moeten volgen!"

Weesper tennisclub dementievriendelijk tennis

Het advies: zoek samenwerking!

Het advies dat Cor Bavinck wil meegeven aan alle clubs  die dit initiatief willen volgen: "Doe het niet alleen! Zoek samenwerking met de ambtenaar sportzaken en de buurtsportcoach. Wij hebben ook de KNLTB benaderd, omdat we geen risico wilden lopen wat aansprakelijkheid betreft. En mocht het nodig zijn, ga ook altijd even na of er niet ook subsidiepotjes zijn, die je op weg kunnen helpen. In veel gemeenten is dat zo." Via een collega-tennisvereniging uit Rotterdam kreeg de Weesper TC de beschikking over twee sportrolstoelen. Bavinck: "Dat is prachtig, want daardoor kan nu ook een dame in een scootmobiel mee doen!"

ouderen tennissen samen dementievriendelijk training