Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) wordt ambassadeur
Maak oogcontact!
We spraken met Peer Vos (links op de foto), die met plezier terugkijkt op de training: “Het was erg leuk, interessant, afwisselend en leerzaam!” Ruud en Peer hadden ten opzichte van de andere trainers in de groep veel minder ervaring met dementie vanuit hun eigen omgeving. “Qua inhoud een lichte handicap”, lacht Peer. “Met name wat er in de hersens gebeurt en het verschillende gedrag van mensen met dementie was mij niet bekend. Ook wist ik niet dat er zo veel verschillende vormen van dementie zijn.”
Onverwacht maar heel leuk vond Peer dat hij zelf moest acteren in rollenspellen. “De mensen die de training gaven waren deskundig en brachten het op een inspirerende manier. Daardoor werd de groep goed geactiveerd en uitgedaagd. Het verraste mij ook hoeveel ‘talent’ er in de groep aanwezig was! En de belangrijkste zin uit de training? ‘MAAK OOGCONTACT’!!!”
Leuk, interessant, afwisselend en leerzaam!
Erkenning door kwaliteitskeurmerk
Peer en Ruud maken zich sterk om deze branchetraining in te passen in het opleidingsprogramma van de taxibranche. De training zal bestaan uit een online basistraining waarin je leert om in een paar stappen beter contact te maken als je een iemand met dementie tegenkomt. Hiermee wordt de basis gelegd voor een verdiepende training op locatie.
Peer: ”Die trainingen willen we in diverse regio’s geven, in samenwerking met een derde trainer van Samen dementievriendelijk die werkzaam is in de betreffende regio en extra kennis van dementie heeft. Het plan is om deze vorm van trainen te laten erkennen door de stichting TX-Keur, het landelijke kwaliteitskeurmerk voor taxivervoer. Op deze manier worden taxibedrijven extra gestimuleerd om deze trainingen aan te bieden aan hun medewerkers.”
Dementievriendelijk sneeuwbaleffect
Omdat er meer dan 1300 taxibedrijven zijn die het TX-keur hebben, kunnen Peer en Ruud niet alle trainingen zelf verzorgen. Maar ook daar hebben zij een oplossing voor! De stichting TX-Keur stelt verplicht dat er binnen taxibedrijven taxileraren aanwezig zijn, die taxichauffeurs opleiden. Peer en Ruud hebben een plan opgesteld om aan deze taxileraren het ‘Train-de trainer’ programma van Samen dementievriendelijk aan te bieden. Zodat de leraren op hun beurt ook weer trainingen kunnen gaan verzorgen bij de taxibedrijven. Een dementievriendelijk sneeuwbaleffect dat groot effect zal hebben!
Waargebeurde verhalen
Peer is inmiddels druk met het verzamelen van voorbeelden van herkenbare situaties. “De taxichauffeurs hebben regelmatig te maken met mensen met dementie”, vertelt hij. “Zij vertellen me allerlei waargebeurde verhalen. Die gebeurtenissen verwerken we dan weer als voorbeeldsituatie in de training. Zo ontwikkelen we een zeer realistische branchetraining.”
- Van alle dementievriendelijke gemeenten in Nederland (en dat zijn er al vele) lichten we er graag af en toe één uit. Een gemeente die nèt dat stapje meer doet op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap. De gemeente Berkelland is er zo eentje! Wij spraken met Tine Bouwman, projectleider dementie.
Bij Coop maken we samen het dementievriendelijke verschil
Supermarktketen Coop gelooft in de kracht van samen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij onze online training ‘GOED omgaan met dementie’ opnamen in hun opleidingsomgeving. Met al 5782 getrainde medewerkers zijn zij een geweldig voorbeeld van een dementievriendelijke organisatie!Dementievriendelijke horecabedrijven
Wie kent ‘m niet? Meesterkok én televisiepersoonlijkheid Ron Blaauw. Met een bevlogen team runt hij 4 ‘gastrobars’ in Amsterdam, Laren en Amstelveen. Exclusieve restaurants waar kwaliteit voorop staat en waar gasten met dementie welkom zijn.