Een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg
Oma heeft dementie en nu is opa overleden...
Tijdens het bespreken van uitvaarten kreeg Koert Huber van Terramor Uitvaartzorg steeds vaker vragen over hoe om te gaan met nabestaanden met dementie:
Oma heeft dementie en nu is opa overleden...
- "Vertellen we oma dat opa dood is?"
- "Laten we oma afscheid nemen?"
- "Nemen we oma mee naar de uitvaart?"
Koert en zijn medewerkers zochten en vonden antwoorden. De conclusie: er zijn veel redenen om iemand met dementie bij de uitvaart te betrekken en er is zelden een reden om hen buiten te sluiten. Buitensluiten wordt door de persoon met dementie ervaren als een dubbel verlies en dat leidt tot dubbel verdriet. Niet nodig!
Een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg
In overleg met families en de aanwijzingen die zij gaven ontwikkelden Koert en zijn medewerkers een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg. Zij luisterden goed naar de wensen en zorgen van familieleden en deden navraag naar ervaringen uit de zorg. Zo kwamen zij erachter dat het heel goed mogelijk is voor mensen met dementie om persoonlijk afscheid te laten nemen van hun geliefden of naasten. Met de methode van Terramor Uitvaartzorg kunnen zij gemakkelijk deelnemen aan uitvaartbijeenkomsten.
De methode kort samengevat:
- gerichte aanpak (andere vragen)
- aangepaste activiteiten (specifieke volgorde)
- aangepaste afscheidsbijeenkomst (specifieke structuur)
- aanvulling van communicatieve vaardigheden (gericht op dementie)
Wij wensen van harte dat het vanzelfsprekend wordt om iemand met dementie te betrekken bij afscheid en uitvaart.
Sticker Samen dementievriendelijk
Half juli ontving Terramor Uitvaartzorg voor hun inspanningen de sticker 'Samen dementievriendelijk'. Daarmee zijn zij de eerste dementievriendelijke uitvaartorganisatie van Nederland. "Want", zegt Koert, "iemand met dementie betrekken bij afscheid en uitvaart voorkomt onnodig verdriet en draagt bij aan medemenselijkheid in onze samenleving."
Trainings- en informatiedagen
Op 16 december organiseerde Terramor i.s.m. Samen dementievriendelijk een succesvolle trainings- en informatiedag voor iedereen die meer wil weten over hoe je in deze branche dementievriendelijk kunt zijn. Deze dag kreeg een vervolg op 10 februari, 3 maart, 7 april en 12 mei. Op 8 september en 13 oktober werd in de Amershof te Amersfoort een tweedaagse training voor ervaren uitvaartverzorgers gegeven.
- De gemeente Veenendaal staat niet stil. Tot de zomer van 2019 werkt de gemeente met al haar partners aan het dementievriendelijk maken van Veenendaal. In het project ‘Dementievriendelijke samenleving Veenendaal’ werken diverse project- en werkgroepen samen om verandering door te voeren. Anita Schimmel van de King Arthur Groep en lid van de projectgroep ‘Passende daginvulling‘ vertelt ons hoe zij dat aanpakken.
Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) wordt ambassadeur
Peer Vos (Arbocoach) en Ruud de Haan (Hoofd Opleidingen, Arbo en Veiligheid) van Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) volgden de opleiding voor trainer Samen dementievriendelijk. Op 19 september 2016 ontvingen zij hun certificaat uit handen van onze projectleider Nienke van Wezel. Samen met hen ontwikkelde Samen dementievriendelijk een online training Goed omgaan met dementie, die specifiek gericht is op de taxibranche.Bij Coop maken we samen het dementievriendelijke verschil
Supermarktketen Coop gelooft in de kracht van samen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij onze online training ‘GOED omgaan met dementie’ opnamen in hun opleidingsomgeving. Met al 5782 getrainde medewerkers zijn zij een geweldig voorbeeld van een dementievriendelijke organisatie!