Dementievriendelijke horecabedrijven
Restaurant Misverstand
Bijzonder is zijn bijdrage aan de tv-serie ‘Restaurant Misverstand’ (vanaf 12 oktober 2022 weer te zien op SBS6). Hier begeleidt Ron samen met Johnny de Mol elf mensen met dementie die als restaurantmedewerker aan de slag gaan om het Nederlandse publiek te laten zien wat ze nog wél kunnen. Ron maakte de ziekte van dichtbij mee, zijn vader leed aan alzheimer. We spreken hem over een dementievriendelijke horecabranche en hoe hij en zijn medewerkers daar aan bijdragen: “Alles draait bij ons om gastvrijheid en het verwennen van de gast”.
Ik vind het heel belangrijk om mensen met dementie het gevoel te geven dat ze op een gewone manier uit eten kunnen gaan.
Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het werken met mensen met dementie?
"Dementie blijft natuurlijk een vreselijke en slopende ziekte. Er gaan dingen mis, maar mensen met dementie kunnen nog heel veel wél. Ik vind het daarom heel belangrijk om mensen met dementie het gevoel te geven dat ze ook op een normale manier uit eten kunnen gaan. Dat ze niet het gevoel hebben dat ze anders behandeld worden, maar dat ze op het einde van de avond met een glimlach de deur uit stappen en een heerlijke avond hebben gehad. Dat is een inzicht dat ik mijn medewerkers en collega’s graag mee wil geven."
Hoe zorgen jouw medewerkers voor die glimlach?
"Ik heb mijn medewerkers gevraagd om de online training ‘GOED omgaan met dementie’ van Samen dementievriendelijk te volgen om een nog betere beleving voor mensen met dementie en onze medewerkers te creëren”. In de training leren horecamedewerkers door middel van de GOED methode (GOED is het ezelsbruggetje voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel) hoe ze mensen met dementie tegemoet kunnen treden zodat ze zich een geziene gast voelen. Ron: “Dat begint al met de bereidheid en de wil om met mensen met dementie om te gaan in je restaurant. Het is gewoon gebleken dat mensen met dementie daar wat hulp bij nodig hebben, en dát kunnen we leren."
Wat zou je je collega-ondernemers willen meegeven?
"Ik zou al mijn collega’s willen oproepen om te leren omgaan met mensen met dementie. Want ook jij kan in jouw horecagelegenheid te maken krijgen met mensen met dementie. Herken je de signalen en voel je dat een beetje aan, dan voelt zo’n gast met dementie zich veel beter op z’n gemak."
Test je kennis!
Doe de gratis online training 'In de horeca'. Na het invullen van je e-mailadres start de training direct.
Meer organisaties
- Van alle dementievriendelijke gemeenten in Nederland (en dat zijn er al vele) lichten we er graag af en toe één uit. Een gemeente die nèt dat stapje meer doet op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap. De gemeente Berkelland is er zo eentje! Wij spraken met Tine Bouwman, projectleider dementie.
Bij Coop maken we samen het dementievriendelijke verschil
Supermarktketen Coop gelooft in de kracht van samen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij onze online training ‘GOED omgaan met dementie’ opnamen in hun opleidingsomgeving. Met al 5782 getrainde medewerkers zijn zij een geweldig voorbeeld van een dementievriendelijke organisatie!Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) wordt ambassadeur
Peer Vos (Arbocoach) en Ruud de Haan (Hoofd Opleidingen, Arbo en Veiligheid) van Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) volgden de opleiding voor trainer Samen dementievriendelijk. Op 19 september 2016 ontvingen zij hun certificaat uit handen van onze projectleider Nienke van Wezel. Samen met hen ontwikkelde Samen dementievriendelijk een online training Goed omgaan met dementie, die specifiek gericht is op de taxibranche.