Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Typisch Zwitsers gerecht met varkensvlees

Caspar is dol op gerechten uit het verleden, dit recept is een combinatie van twee herinneringen. De oma van Caspar woonde in een klein huisje in Zwitserland en in dat huisje rook het altijd naar gekookte aardappelen. Voor de rösti, die zijn oma maakte, moet je de aardappelen koken, die worden dan geschild en dan moet je ze helemaal laten afkoelen. Dus dat hele huisje rook naar gekookte aardappels.

De tweede herinnering komt uit Zurich. De vader van Caspar woonde aan een meer en kon heel goed koken. Geschnetzeltes was één van de dingen die hij heel goed kon maken! Dunne reepjes vlees in een witte wijnsaus met een beetje zure room, dat is het!

Recept Caspar Burgi Dementie Alzheimer online

Ingrediënten

  • 750 g biologische varkenshals-karbonade
  • 3 el roomboter
  • 400 g champignons
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 2 el bloem
  • 150 ml witte wijn
  • 4 el pittige mosterd
  • 250 ml zure room
  • verse krulpeterselie

Voor de rösti

  • 750 g vastkokende aardappelen, in de schil beetgaar gekookt en afgekoeld
  • 250 g zoete aardappel, in de schil geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 150 g spekblokjes
  • 2 el roomboter
Die geur van die witte wijn en die romige saus...

Bereidingswijze

  • Leg het vlees tussen twee vellen vershoudfolie en sla ze plat (net als schnitzels).
  • Snijd het vlees in reepjes en bestrooi met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels roomboter in de pan en bak hierin het vlees in porties.
  • Haal elke portie direct uit de pan als de stukjes mooi bruin zijn en houd deze apart.
  • Voeg de laatste eetlepel roomboter toe en fruit hierin de champignons.
  • Haal ook deze daarna uit de pan.
  • Fruit nu de ui en knoflook in de lege pan. Voeg als deze glazig worden de bloem toe en bak 2 minuten mee. Blus al roerend met een garde af met de wijn.
  • Blijf roeren en voeg de mosterd toe. Laat 5 minuten pruttelen op een laag vuur.
  • Doe de zure room, de champignons en het vlees erbij en verwarm alles goed door.
  • Strooi de peterselie erover bij het serveren.
  • Haal de schil voorzichtig van de gekookte aardappelen. Rasp deze en rasp ook de zoete aardappelen. Bestrooi met wat peper en zout en meng goed.
  • Verhit 1 eetlepel roomboter in een bakpan. Fruit de ui met de spek.
  • Voeg na enkele minuten het aardappelmengsel toe en bak al roerend 5 minuten op matig vuur.
  • Druk het mengsel met een spatel plat tot een koek en bak nog 10 minuten door tot deze mooi bruin wordt.
  • Schuif de rösti op een bord, doe de rest van de boter in de pan en leg de rösti er weer in, op de ongebakken kant. Bak hem ook aan deze kant mooi bruin.
  • Serveer met een groene salade.
recept caspar burgi alzheimer dementie training

Bekijk alle onvergetelijke recepten

Er zijn veel recepten ingestuurd die niet vergeten mogen worden. Deze recepten zijn terug te vinden op onze onvergetelijke receptenpagina. Caspar Bürgi selecteerde 15 recepten die in het onvergetelijke receptenboekje komen en koos één winnaar van de dinerbon!  De winnaar is bekend gemaakt bij RTL Live op 22 mei.