Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Herkenning in haar ogen

Wina: "Dit was echt een recept van mijn moeder. Aanvankelijk waren het alleen de bonen en Smac die in de saus zaten, maar later waagde mijn moeder zich aan een experiment door ook ananas, peterselie en gefruite uitjes toe te voegen. "Dat hóórt zo", vertrouwde ze mij als kind dan toe. Als er weleens een vriendinnetje bleef eten, vroeg ik mijn moeder altijd deze bonen klaar te maken, want zulke bonen aten zij thuis nooit. Ik was echt trots als mijn vriendinnen Mama's bonen ook lekker vonden.
Aan het eind van haar leven (ze was toen 60) wist ze absoluut niet meer hoe ze dit gerecht klaar moest maken, maar als ik het haar voorzette was er soms een soort herkenning te zien in haar ogen. Ik maak de Witte Bonen in Kerriesaus nog steeds regelmatig. Vaak wat luxer, met bv gerookte kip ipv Smac, mango ipv ananas en verse sjalotten en peterselie. Of tuinkers erover. Ook mijn kinderen zijn er nog steeds gek op! Mijn moeder is 40 jaar geleden overleden en wij zullen haar nooit vergeten, ook haar Witte Bonen in Kerriesaus niet...
Ze mógen allebei nooit vergeten worden!"

Ik was echt trots als mijn vriendinnen Mama's bonen ook lekker vonden

Wat heb je nodig?

  • 50 gram margarine
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel milde kerriepoeder
  • 1/2 liter water
  • 1 bouillontablet (kip of rund)
  • 1 grote pot witte bonen naturel (720 gram)
  • 1 blikje Smac (200 gram)
  • 4 eetlepels gefruite uitjes (vroeger waren dit Fruitjes van het merk Wilco)
  • 1/2 eetlepel gedroogde peterselie
  • 4 ringen ananas uit blik
Bonen kerriesaus gratis training dementie herkennen

Hoe maak je het?

Laat de witte bonen in een vergiet uitlekken.
Verhit de margarine en laat hierin de kerriepoeder ca 2 minuten zachtjes bakken.
Roer de bloem erdoor en laat deze 2 minuten zacht-pruttelend garen.
Voeg in gedeeltes  het water toe en verkruimel de bouillontablet erboven.
Laat alles zachtjes doorkoken tot een mooie gebonden saus.
Snijd intussen de Smac in blokjes en de ananasringen in stukjes.
Roer de witte bonen, Smac, ananas, gefruite uitjes en peterselie door de kerriesaus.

Laat alles onder regelmatig roeren goed doorwarmen (maar niet meer koken). Met gekookte aardappels erbij was dit voldoende voor 4 personen.

Bekijk alle onvergetelijke recepten

Er zijn veel recepten ingestuurd die niet vergeten mogen worden. Deze recepten zijn terug te vinden op onze onvergetelijke receptenpagina. Caspar Bürgi selecteerde 15 recepten die in het onvergetelijke receptenboekje komen en koos één winnaar van de dinerbon!  De winnaar is bekend gemaakt bij RTL Live op 22 mei.