Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Het verhaal achter dit recept

Geur en smaak roepen herinneringen op. Het kan je terugbrengen naar vroeger, naar een persoon, een plaats, een mooie gedachte. In mijn geval bij mijn oma. Zij kookte niet graag, maar dit was één van de recepten die ze graag maakte en als ik bij haar logeerde vroeg ik haar steevast om dit te maken.

Mijn andere oma had veel recepten die ze op haar Franse school had geleerd, maar deze oma woonde op een binnenvaart schip en op de een of andere manier was het mooier als zij iets speciaals voor me maakte. Mijn omaatje is er helaas al lang niet meer, maar de herinneringen blijven.

Helaas is het onthouden van herinneringen niet vanzelfsprekend, maar dat snap je pas als je ermee te maken krijgt.

Oma angelique dementievriendelijk nl dementie herkennen

Ingrediënten:

  • 500 gram riblappen/runderlappen (mag wat vetter zijn)
  • 1 glas witte wijnazijn & 1 glas water
  • 4 laurierbladeren
  • 6 kruidnagels
  • 6 jeneverbessen
  • Peper
  • Zout
  • 3 (rode) uien in halve ringen
  • Boter & of olie om in te bakken
  • (Kneepje agavesiroop of) lepeltje honing ipv de ontbijtkoek die oma gebruikte

Zo maak je dit gerecht:

Een dag vantevoren: Snij het vlees in blokjes en zet het in een afgedekte schaal in de marinade van azijn/water/laurier/kruidnagels. Het vlees moet onder de marinade staan.Laat het minimaal 8 uur (tot 24 uur) marineren en roer af en toe om. Het vlees verkleurt hierdoor iets.

Giet voor gebruik de marinade in een pannetje af, deze gaan we nog gebruiken en opwarmen namelijk. Dep het vlees droog met keukenpapier en doe er flink peper en wat zout op.

Braad het vlees dan bruin in een grote gietijzeren braadpan, niet teveel tegelijk om het snel en goed bruin te laten worden.

Voeg de uien toe en bak die even lekker mee, doe er dan een kneepje agavesiroop/ honing  bij voor je de opgewarmde marinade (inclusief kruidnagels en laurier) eraan toevoegt. (dit heft het zuur van de witte wijnazijn die ik gebruikte een beetje op, het gaat niet zoet smaken!) Het vlees mag net onder staan.

Vervolgens laat je het geheel met het deksel schuin op de pan een uurtje sudderen. Wel af en toe roeren! Kijk of er wat vocht bij moet. (water)  Laat het in totaal 2 uurtjes staan sudderen op een heel laag pitje.

Ik heb het geserveerd met zoete aardappel frietjes uit de oven.

Bekijk alle onvergetelijke recepten

Er zijn veel recepten ingestuurd die niet vergeten mogen worden. Deze recepten zijn terug te vinden op onze onvergetelijke receptenpagina. Caspar Bürgi selecteerde 15 recepten die in het onvergetelijke receptenboekje komen en koos één winnaar van de dinerbon!  De winnaar is bekend gemaakt bij RTL Live op 22 mei.