Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Ingrediënten:

  • 1 rol beschuit (11 stuks)
  • 5 eieren
  • 75 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 3/4 liter dikke zelfgemaakte appelmoes van zoete appeltjes
  • 100 gram rozijnen
  • 1 mespuntje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • poedersuiker

Hoe bereid je dit recept?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verkruimel de beschuiten fijn. Beboter een springvorm van 20/22 cm (hij moet goed sluiten. Beleg de bodem met bakpapier, beboter dat ook. Bestrooi de bodem en zijkanten met wat beschuitkruim. Split de eieren. Roer de eierdooiers met suiker tot 1 geheel. Maak de boter zacht en meng dit met de beschuitkruim,appelmoes, rozijnen het zout en de kaneel door de eierdooiers. Klop de eiwitten stijf en meng dit voorzichtig door het samengestelde mengsel. Doe alles in de springvorm en bak de taart in 1 uur gaar en bruin. Laat de taart gedeeltelijk afkoelen in de vorm voor dat je de randen eraf haalt. Als de taart geheel afgekoeld is dan van de bodem halen. Bestrooi de taart met poedersuiker. 

Taart Fenny omgaan dementie training
Dit recept is voor mij wat mijn oma was. Iemand die van eenvoudige dingen iets heel speciaals kon maken

Waarom mag dit recept niet vergeten worden?

Fenny vertelt: "Het is het recept van mijn oma. Ach, als ik aan haar denk, zie ik een klein dapper vrouwtje die van gezelligheid hield en van bakken en koken. In haar tijd was er niet veel te krijgen, dus was ze creatief en niet voor 1 gat te vangen. Zomers maakte ze ijs, gewoon van melk en vruchten en zette dat in het vriesvak. Verjaardagen werden groots gevierd en de hele familie was er dan in het kleine flatje. Als je koken of bakken leuk vond legde ze dat graag uit. En zo gebeurde het dat ik "bakles" van haar kreeg. Ze was streng en ze overhoorde je ook want bakken was niet zomaar iets. De eerste taart die ik zelfstandig maakte was de Schoenlappers taart. Helaas werd de eerste afgekeurd. De 2de werd goed bevonden en trots dat ik was! Het is en blijft voor mij een bijzondere taart ook omdat ik jaren later toen mijn oma begon te dementeren, ik was denk 20 jaar, van haar het handgeschreven recept heb gekregen. Ze zei me dat er vroeger soms geen beschuiten waren of dat ze te duur waren en dat ze in plaats van beschuiten dan oude korten van brood verkruimelden. Dat ging ook. Ik heb dat nooit geprobeerd. In de loop van de tijd ben ik het recept kwijtgeraakt, Ach ja men verhuist wel eens. Maar wat was ik blij dat ik rond mijn 40ste het recept aantrof in een oud kookboek op een brocantemarkt. Heb het natuurlijk direct gekocht, voor een veel te hoge prijs. Maar dit recept is voor mij wat mijn oma was. Iemand die van eenvoudige dingen iets heel speciaals kon maken!

Smaakt het naar meer?

Een unieke kookboekje!

Dit recept plus twintig andere zijn nu verzameld in het prachtige digitale kookboekje 'Recepten om nooit te vergeten'. Elk recept heeft een eigen verhaal. Neem contact op voor meer informatie. 

Kookboekje Recepten dementie online training

Volg ons!

Blijf op de hoogte met de mooiste ervaringsverhalen, het laatste nieuws en de nieuwste dementievriendelijke tips.