Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Ingrediënten:

  • 250 g boekweitmeel
  • 250 g bloem
  • 7 g droge gist
  • 10 g zout
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 400 ml lauwe melk
  • 150 g rozijnen
  • 50 g suiker
  • 500 g keukenstroop
  • 125 g boter
  • 50 ml water
Jan in de zak samen dementie training herkennen
Waar de naam 'Jan' vandaan komt is niet bekend, maar de zak verwijst naar de kussensloop, waarin het deeg met rozijnen zo'n drie uur gekookt wordt. Vroeger deden katoenen luiers vaak dienst, in plaats van een kussensloop.

Bereidingswijze gerecht:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en leg op de bodem een omgekeerd bord. Meng in een kom het boekweitmeel, de bloem, de gist en het zout door elkaar. Voeg al roerend de losgeklopte eieren en de melk toe tot een klontvrij deeg. Roer er tot slot de rozijnen en de suiker door.
  • Schep het beslag in de punt van een kussensloop of in het midden van een theedoek (beide uitgekookt en uitgewrongen of heel heet gewassen en nat gemaakt met kokend water). In het geval van een theedoek: knoop de doek met de vier punten aan elkaar. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte om het deeg over is: het deeg zal in de pan nog ongeveer verdubbelen in volume.
  • Kook de Jan in de zak zo’n drie uur in de pan met water, dat je net tegen de kook aanhoudt. Probeer de zak regelmatig te keren.
  • Het brood is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt. Maak ondertussen de stroopsaus. Verwarm de stroop, de boter en het water in een pannetje en roer tot een homogeen geheel.
  • Haal de Jan in de zak uit de pan en laat hem even uitlekken.
  • Neem het brood uit de theedoek (schenk overtollig water weg) en snijd hem in stukken of plakken. Serveer warm met de stroopsaus.

Tip:

De volgende dag zijn de plakken Jan in de zak ook nog erg lekker! Bak de plakken dan even op in een koekenpan (net als wentelteefjes).

Bekijk alle onvergetelijke recepten

Er zijn veel recepten ingestuurd die niet vergeten mogen worden. Deze recepten zijn terug te vinden op onze onvergetelijke receptenpagina. Caspar Bürgi selecteerde 15 recepten die in het onvergetelijke receptenboekje komen en koos één winnaar van de dinerbon!  De winnaar is bekend gemaakt bij RTL Live op 22 mei.