Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Soep met ballen

Olaf: "Mijn oma van moederskant - ik noemde haar altijd oma D. - leed aan de Ziekte van Parkinson. En daardoor kreeg ze in een later stadium vasculaire dementie. De laatste jaren van haar leven woonde ze in een verpleeghuis, waar ze natuurlijk niet meer zelf kon koken. Eén van mijn mooiste herinneringen aan haar is de superlekkere verse groentensoep (mét ballen!) die zij altijd maakte als we zondags in Vlaardingen op de koffie kwamen. Ze rekende er altijd op dat wij, haar hongerige kleinkinderen, 'tussen de middag' wel trek zouden krijgen. En dus stond er altijd een pannetje verse groentensoep voor ons klaar. Ook als we bij haar logeerden stond haar groentensoep als vaste prik op het menu. Dan mochten we helpen om de soep te maken. Vooral de gehaktballetjes draaien was een feest!"

Olaf Oma zienis1 alzheimer training omgaan met dementie familie

Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 1 pakje groentensoep van een bekend merk
  • 150 á 200g mager rundergehakt (oma's geheim: met een béétje peper en zout)
  • 150 á 200g soepgroenten (ui, prei, wortel, selderij,bloemkool)
  • een handje extra vermicelli (want dan wordt de soep lekker stevig)

Doe de inhoud van het pakje in een pan met 1,5 liter koud water en breng dit al roerend met een garde aan de kook. Voeg, zodra de soep kookt, de gehaktballetjes en soepgroenten toe.
Doe het deksel op de pan (niet helemaal afsluiten) en laat onder af en toe roeren de soep nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Houdt de soep daarna nog een kwartiertje warm op een plaatje, dan wordt de smaak nóg voller.

Olaf Oma soep recept dementie zieniseen alzheimer herkennen

Bekijk alle onvergetelijke recepten

Er zijn veel recepten ingestuurd die niet vergeten mogen worden. Deze recepten zijn terug te vinden op onze onvergetelijke receptenpagina. Caspar Bürgi selecteerde 15 recepten die in het onvergetelijke receptenboekje komen en koos één winnaar van de dinerbon!  De winnaar is bekend gemaakt bij RTL Live op 22 mei.