Fazant a la Automobile
Het verhaal achter Fazant a la Automobile
Ellen vertelt: "Thuis hadden wij het niet breed, met Kerst was gehakt de normaalste zaak van de wereld. We genoten er van. Tot op een dag mijn vader in de Westfriese polder een fazant aanreed. Hij bedacht zich geen moment en legde hem in de kofferbak. Thuis werd het beestje geplukt en in de vriezer bewaard tot Kerst. Mijn moeder verheugde zich al weken op het bereiden van onze Fazant a la automobile en haalde in de bibliotheek allerlei receptenboeken. Het Kerstdiner was een groot succes."
"Jarenlang hebben we de traditie volgehouden (dan uiteraard gekocht bij de poelier). Nu is mijn moeder hoogbejaard en zijn de Kerstdiners anders en met andere gasten om de tafel. Zij woont nu in een verzorgingstehuis. Wat zouden we graag met haar nog eens Wild willen eten in een mooi restaurant! Weer even terug in de tijd en weer even lachen om onze eerste fazant!"
Ingrediƫnten
Fazant a la Automobile
- 2 takjes rozemarijn
- 1 eetlepel verse tijm
- 240 milliliter olijfolie
- 1 hele fazant, schoongemaakt
- 0,5 theelepel zout
- 2 theelepels peper
Hoe maak je dit gerecht?
- Haal de blaadjes rozemarijn van het takje en snijd deze zeer fijn. Hak de tijm zeer fijn. Maak de fazant schoon.
- Verwarm de oven voor op 120 graden C. Roer de gehakte rozemarijn en tijm door de olijfolie en zet apart. Wrijf de fazant van binnen en van buiten in met zout en peper. Leg de fazant in een nauwsluitende braadslee. Giet de kruidenolie erover. Bak de fazant in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur, dek daarna af met aluminiumfolie en laat nog een extra uur in de oven bakken tot een vleesthermometer ingestoken in het dikste gedeelte van de dij, in de buurt van het bot, 82 graden C aangeeft.
- Haal uit de oven, dek af met een dubbel vel aluminiumfolie en laat op een warme plaats 10 minuten rusten alvorens te snijden.
- Bedruip de fazant om de 30 minuten tijdens het bakken met de hete olie en sappen uit de braadslee.
Smaakt het naar meer?
Een unieke kookboekje!
Dit recept plus twintig andere zijn nu verzameld in het prachtige digitale kookboekje 'Recepten om nooit te vergeten'. Elk recept heeft een eigen verhaal. Neem contact op voor meer informatie.