Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Zodra Roos aan de slag gaat met het bereiden van 'broeder', een soort cake moet ze aan haar oma denken. Roos: "Mijn oma maakte dit regelmatig voor mij wanneer ik zomers bij haar logeerde in de caravan op haar geliefde familiecamping in Drenthe. Mijn oma noemde dit gerecht armoe-eten. Ik zie een plak broeder met stroop ondertussen als onbetaalbaar. Bij het eten en bereiden van broeder is het net alsof ze weer even bij me is."

Oma Roos zienis1 dementievriendelijk dementie herkennen

Ingrediënten:

1 kg bloem + 250 gram gist of 1 kg zelfrijzend bakmeel
1/2 liter melk
500 gr Stroop
250 gr Roomboter
snufje zout

Plak broeder Roos alzheimer gratis cursus dementie

Hoe maak je een ''broeder"?

Week de theedoek tenminste een uur in koud water. Kneed een soepel deeg van de zelfrijzend bakmeel, melk (eventueel rozijnen/krenten) en zout. Gebruikt u bloem en gist, maak dan van de gist met een beetje melk eerst een papje voordat u deze met de bloem mengt .Het is belangrijk dat het deeg nog een beetje "loopt". Neem vervolgens de theedoek uit het water en wring deze goed uit. Giet het deeg in de vochtige theedoek en knoop deze goed dicht, gebruik eventueel een stukje touw. Neem een ruime pan met kokend water. Leg een omgekeerd bord op de bodem van de pan. Plaats de theedoek met het deeg in het kokende water bovenop het bord en zorg dat de knoop van de theedoek boven het water uitsteekt. Het kokende water moet nu bijna tot de rand van de pan komen zodat de broeder geheel onder water ligt. Laat de broeder afgedekt 1,5 uur rustig koken. Dan draait u de broeder voorzichtig om in de pan en laat nog eens 1,5 uur koken. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Schenk vervolgens voorzichtig en al roerend de stroop erbij tot een gladde en vloeibare saus. Haal de broeder voorzichtig uit de theedoek en snijd deze in plakken van ongeveer twee centimeter dik.

Giet de stroopsaus er royaal overheen en smullen maar!

Bekijk alle onvergetelijke recepten

Er zijn veel recepten ingestuurd die niet vergeten mogen worden. Deze recepten zijn terug te vinden op onze onvergetelijke receptenpagina. Caspar Bürgi selecteerde 15 recepten die in het onvergetelijke receptenboekje komen en koos één winnaar van de dinerbon!  De winnaar is bekend gemaakt bij RTL Live op 22 mei.