dementievriendelijk noord-holland

Dementievriendelijk in Noord-Holland

In een dementievriendelijk Noord-Holland voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Noord-Holland kan een steentje bijdragen.

Noord-Holland

27349

mensen in Noord-Holland

tekenden al voor een

dementievriendelijke

provincie. Teken jij ook?

Ja, ik teken ook!

noord-holland dementievriendelijk

Draag bij aan een dementievriendelijk Noord-Holland. Wat kun jij doen?

Als inwoner

  • Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.

Als bedrijf

  • Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.

Als gemeente

  • Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.

Wat gebeurt er zoal in Noord-Holland?

Je kunt beter vragen: 'wat gebeurt er niet?' Sinds januari 2019 wordt in Noord-Holland Noord actief campagne gevoerd door het Netwerk Dementie NHN en Samen dementievriendelijk. Doel is om zoveel mogelijk bedrijven, gemeenten, verenigingen én inwoners mee te laten doen. De aftrap vond plaats op Wereld Alzheimerdag 2018, op de Kaasmarkt in Alkmaar. Zie de video hiernaast. Talloze organisaties en gemeenten (zoals de gemeente Schagen) sloten zich inmiddels aan bij de beweging. Welke dat zijn zie je op de speciale Noord-Holland Noord pagina's!

't Gooi dementievriendelijk't Gooi dementievriendelijk!

Het taboe rond dementie doorbreken, zodat mensen met dementie volledig geaccepteerd worden en hun dagelijks leven zo gemakkelijk mogelijk gemaakt wordt. Omdat buurvrouw, winkelier, agent, ambtenaar en alle anderen begrip tonen voor de ziekte en hebben geleerd hoe zij het beste kunnen omgaan met mensen met dementie. Een utopie? Nee, 't Gooi denkt dat het kan!

dementievriendelijke pedicuresPedicures werken samen

Acht pedicures uit Den Helder, die speciaal voor Samen dementievriendelijk met elkaar samenwerken, volgden de training Goed omgaan met dementie en ontvingen de sticker. Iedere pedicure heeft haar eigen praktijk en behandelt regelmatig met cliënten met dementie. De gemeente Den Helder was één van de eerste dementievriendelijke gemeentes in Noord-Holland.

KPN winkels dementievriendelijkKPN winkels dementievriendelijk

Alle winkelmedewerkers van KPN en Telfort krijgen een training ‘Goed omgaan met dementie’ aangeboden. Meer dan de helft van de medewerkers heeft de online training inmiddels gevolgd. Op 20 september 2018 kregen in Alkmaar de eerste drie winkels het certificaat ‘dementievriendelijk’ uitgereikt. KPN is daarmee de eerste telecomprovider die deze stap zet.

 

dementievriendelijke organisaties noord-holland

 

 

Meer dementievriendelijke organisaties in Noord-Holland:

Alzheimer Nederland in regio Noord Holland

Alzheimer Nederland telt 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Zo'n 5.600 vrijwilligers zetten zich hiervoor met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen. De regio Noord-Holland is onderverdeeld in 9 afdelingen. Kies een afdeling bij u in de buurt en bekijk welke activiteiten en Alzheimer Cafés daar plaatsvinden.

 

noord holland dementievriendelijk