Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Alkmaar en Noord Holland Noord in het teken van dementie

De gemeente Alkmaar organiseerde van 17 t/m 21 september 2018 'Alkmaar in het teken van dementie'. Een week vol activiteiten rondom dementie. Op Wereld Alzheimer Dag stond ook het luiden van de kaasbel op de Kaasmarkt in het teken van dementie! Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk en wethouder Marcel van Zon luidden de bel. Het was tevens de kick-off van de publiekscampagne Noord Holland Noord dementievriendelijk', een samenwerking van het Netwerk Dementie NHN en Samen dementievriendelijk. De campagne vindt plaats van 7 - 29 januari 2019 en heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven, gemeenten, verenigingen én inwoners mee te laten doen aan de beweging om Noord-Holland Noord dementievriendelijk(er) te maken. Eén van de kaasdragers vertelde waarom hij meedoet aan deze campagne.

WAD 2018 cursus dementie herkennen

De eerste dementievriendelijke GGD van Nederland

Als eerste GGD in Nederland ontving de GGD Zuid-Holland Zuid op vrijdag 21 september het certificaat 'dementievriendelijk'. Het team publieke gezondheid van de GGD ZHZ werkt samen met verschillende gemeenten in de regio aan de participatie van mensen met (beginnende) dementie. De organisatie wil ervoor zorgen dat mensen met dementie die zich bij een van de balies melden, zich veilig en vertrouwd voelen en op de juiste manier worden geholpen. Manager publieke gezondheid Paul van Hattem is blij met het verdiende certificaat. "De GGD wil graag een bijdrage leveren om inwoners bewust te maken van de impact van dementie. En wij willen onderdeel zijn van een omgeving die langer meedoen mogelijk maakt. Daarom hebben bijvoorbeeld receptionisten van reizigersvaccinatie en medewerkers van Veilig Thuis de training 'GOED omgaan met dementie' gevolgd."

WAD 2018 sociale benadering dementie

Mauritshuis ontvangt certificaat 'Dementievriendelijk'

In Hofstad Den Haag ontving Sander Uitdenbogaard, Zakelijk Directeur van het Mauritshuis, het certificaat 'Dementievriendelijk' uit handen van onze Relatiemanager Bedrijven Roderik Reinstra. Inmiddels heeft een aanzienlijk deel van de medewerkers van het museum een training 'GOED omgaan met dementie' gevolgd. Het Mauritshuis geeft bovendien sinds 2016 een speciale rondleiding genaamd 'Onvergetelijk Mauritshuis' voor mensen met dementie en hun naasten. Tijdens deze rondleiding bekijken de deelnemers een aantal schilderijen uit de collectie waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste: het genieten van kunst staat centraal. Femke Hameetman, hoofd Educatie van het Mauritshuis: "We zijn bijzonder trots dat wij het certificaat dementievriendelijk hebben ontvangen. Hopelijk mogen wij nog meer mensen met dementie en hun dierbaren verwelkomen in het Mauritshuis." Ook deze middag, op Wereld Alzheimer Dag, vond er uiteraard een rondleiding 'Onvergetelijk Mauritshuis' plaats.

WAD 2018 dementievriendelijk goed training

Een veilige en prettige plek, waar begrip is voor dementie

Op Wereld Alzheimer Dag werd officieel de Dementheek van bibliotheek Theek 5 in Oosterhout geopend door wethouder Clemens Piena. In de Dementheek zijn materialen te vinden voor én over mensen met geheugenproblemen en dementie. De medewerkers bieden hulp bij het vinden en uitlenen van boeken. Er is duidelijke bewegwijzering en een logische indeling. Ook zijn er rustige hoekjes, die prettig zijn voor mensen met dementie, maar ook voor mantelzorgers, vrijwilligers en beroepskrachten. 
De medewerkers volgden de cursus ‘GOED omgaan met dementie’, waarvoor de Dementheek diezelfde ochtend de sticker en het certificaat ‘Dementievriendelijk’ ontving. De Dementheek is een samenwerking tussen Theek 5 en Surplus Welzijn.

WAD 2018 Theek 5 zienis1 zieniseen dementie