Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Meer kennis over dementie

Mirriam Guljé van Waterlandse Tandartsen: “Wij krijgen regelmatig mensen met dementie in de praktijk en vinden het waardevol om hen nog beter te kunnen behandelen. We hebben door de training meer kennis over dementie en kunnen het nu makkelijker herkennen. Een goede tip die we kregen was om erop te letten niet alleen via de mantelzorger te praten, maar juist degene met dementie centraal te stellen en méér te betrekken in het gesprek.”

Na afloop van de training ontvingen de deelnemers een certificaat uit handen van Nel Koppers, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Zaanstreek & Waterland. Zij reikte ook een sticker uit waarmee voor de buitenwereld zichtbaar wordt dat Waterlandse Tandartsen dementievriendelijk is.

Branchetraining

Inmiddels hebben zich bij Samen dementievriendelijk tientallen organisaties en bedrijven gemeld voor een training hoe goed om te gaan met mensen met dementie. Naast een basistraining zijn er branchetrainingen ontwikkeld die inspelen op specifieke situaties. Samen met Waterlandse Tandartsen wordt voor hun sector een training ontwikkeld zodat meer praktijken het voorbeeld kunnen volgen.

Tandartsen dementievriendelijk waterland training
Wij krijgen regelmatig mensen met dementie in de praktijk en vinden het waardevol om hen nog beter te kunnen behandelen

De mond niet vergeten

Juist voor mensen met dementie is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. Bij kwetsbare ouderen verdwijnt sluipenderwijs het vermogen om de mond goed te verzorgen. Uit onderzoek in 2014 bleek dat acht van de tien ouderen die in een verpleeghuis werden opgenomen een ongezonde mond hadden. Om de mondzorg van kwetsbare ouderen - zoals mensen met dementie -  te verbeteren is het project ‘De mond niet vergeten’ geïnitieerd. 

Vanuit dit project wordt voorlichtings- en scholingsmateriaal geboden aan alle betrokken beroepsgroepen en de ouderen en hun naasten. 

Hierin is niet alleen aandacht voor het belang van goede mondverzorging en de technische aspecten ervan, maar ook voor de emotionele aspecten. Hoe je bijvoorbeeld hulp bij de dagelijkse mondverzorging plezierig laat verlopen. 

Goed voorbeeld

Praktijk Mondhygiëne & Kindertandverzorging in Blaricum van Angelique Schaafsma ontving een jaar geleden de sticker ‘dementievriendelijk’. 

Lees het interview “Ook al heb je dementie, je gebit blijft je gebit” met Angelique.