Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

 Je hébt de ziekte dementie, je bent het niet.

Mensen die dementie hebben lijden aan deze ziekte. Maar betekent dat dan dat je de ziekte 'bent'? Wanneer we termen als dementerenden of demente mensen gebruiken zeg je eigenlijk dat ze hun ziekte zijn. Terwijl ieder mens veel meer is dan een ziekte, kenmerk of andere losse 'onderdelen'. 

Gerjoke Wilmink, directeur/bestuurder van Alzheimer Nederland roept mensen op om deze woorden niet meer te gebruiken: ‘Namens mensen met dementie en hun dierbaren hebben wij een dringend verzoek: spreek niet meer over dementerenden of dementen. Je hébt de ziekte dementie, je bent het niet. Net als bij andere ziektes.’

Dat doen we bij andere ziekten toch ook niet?

Monika Eberhart beschrijft in haar blog een mooi voorbeeld. Hier vergelijkt ze de ziekte dementie met de ziekte kanker. In een voorbeeld dat is verzonnen maar tot de verbeelding spreekt laat ze een verzorgende zeggen dat ‘dementerende oudjes de leukste mensen zijn om mee te werken’. Daarnaast laat zij dezelfde verzorgster tegen een vriendin zeggen: ‘Wat erg dat je moeder kankerend is!’ Dit voorbeeld maakt direct duidelijk waarom het zo gek is dat we op deze manier over mensen met dementie spreken. 

Samen dementievriendelijk zal nooit spreken over dementerende of demente mensen en we hopen dat iedereen dit voorbeeld gaat volgen!

Dit artikel is een aangepaste versie van een artikel dat eerder op dementie.nl verscheen, het kennisplatform van Alzheimer Nederland.