Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Samen bouwen aan een dementievriendelijk Nederland

Dat is hard nodig. Nederland vergrijst en het aantal mensen met dementie neemt de komende decennia sterk toe. Nu al wordt het aantal mensen met dementie geschat op 256.000 en daar komen elk jaar zo’n 13.000 mensen bij. Een onwerkelijk aantal: een kwart miljoen keer verliest iemand langzaam maar zeker de regie over het eigen leven, wordt afhankelijk van partner of kinderen en overlijdt uiteindelijk na een periode van intensieve zorg.

Het Deltaplan Dementie is ontstaan vanuit de overtuiging dat we ons niet willen neerleggen bij de gevolgen van deze ernstige ziekte. Door als bedrijfsleven, wetenschap, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, onderwijs en dienstverleners de handen ineen te slaan, werpen we de komende jaren samen een dam op tegen de gevolgen van dementie.

Samen dementievriendelijk folder flyer

De drie pijlers van het Deltaplan Dementie

Hoe richten we de gezondheidszorg en de samenleving daarop in? Hoe kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen en hun waardigheid en zelfstandigheid behouden? Hoe organiseren we de zorg en ondersteunen we de familie zo dat mensen met dementie een goede manier en veilig thuis blijven wonen? Hoe houden we de zorg betaalbaar en bieden we het hoofd aan een krimpende arbeidsmarkt? Hoe zetten we alles op alles om dementie te voorkomen, te vertragen of te genezen? Kunnen we doorbraken forceren?

Het Deltaplan Dementie steunt op drie pijlers: onderzoek, zorgverbetering en de dementievriendelijke samenleving. De uitvoering van de afzonderlijke pijlers is steeds in handen van de meest deskundige organisaties, waarbij de leden van het Deltaplan Dementie worden betrokken. Het bestuur faciliteert en bewaakt de invulling, voortgang en samenhang.

deltaplan beeldmerk samen dementievriendelijk