Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Aanmoediging om dementievriendelijkheid verder te ontwikkelen

Met het certificaat laat Vitras zien dat zij de zorg voor cliënten met een vorm van dementie en hun mantelzorgers voortdurend willen verbeteren. Van der Linden: "Dit is een aanmoediging om dementievriendelijkheid in de organisatie verder te ontwikkelen. We moeten eraan blijven werken om dementie eerder te herkennen, zorg op maat te verlenen en goed samen te werken met mantelzorgers en de cliënt zelf."

Het belang van goede zorg en begeleiding thuis is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers cruciaal.

Samen werken aan een dementievriendelijke gemeente

Eén op de vijf mensen krijgt dementie, waarbij voor vrouwen een grotere kans geldt van één op de drie. Mensen leven gemiddeld 8 jaar met dementie, waarvan de eerste 6 jaar thuis. Het belang van goede zorg en begeleiding thuis is dan ook cruciaal. En dat is precies wat Vitras doet. Wethouder M. Fluitman van de gemeente Zeist onderstreepte tijdens de uitreiking het belang van dementievriendelijke organisaties binnen de gemeente Zeist: "Samen met organisaties zoals Vitras zetten we ons als gemeente in voor een dementievriendelijke samenleving."

Zeist dementievriendelijk gemeente dementie alzheimer

Een online training voor alle medewerkers

Tijdens de uitreiking droeg Vitras het stokje over aan de heer E. Hagen, directeur van MeanderOmnium. Ook zij gaan aan de slag om een dementievriendelijke organisatie te worden. Roderik Reinstra, Relatiemanager Samen dementievriendelijk, is blij met de uitreiking: "Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. Hun aantal neemt de komende jaren fors toe. We komen hen steeds vaker tegen: op het werk, op straat, in de winkel. Vitras heeft zich de afgelopen tijd hard ingezet om een dementievriendelijke organisatie te worden. Onder andere met een online training voor alle medewerkers. Hiermee vergroot Vitras de beweging ‘Samen dementievriendelijk’."

Vitras dementievriendelijk sociale benadering dementie

Over Vitras

Vitras biedt een scala aan zorg- en dienstverlening aan: thuiszorg en speciale dementieverpleging, begeleiding thuis, aanvullende diensten zoals maaltijdvoorziening en personenalarmering. Er zijn ontmoetingscentra in Nieuwegein en Zeist. Zij vergroten voor o.a. mensen met dementie de mogelijkheden om zelfstandig een eigen leven te leiden.

Lees hier de visie van Vitras.