Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

1. Maak het niet onnodig ingewikkeld. 

Een dagje eropuit kan heel spannend zijn voor iemand met dementie. Zorg er daarom voor dat je de randvoorwaarden niet onnodig ingewikkeld maakt. Houd het bijvoorbeeld bij één dagdeel, in plaats van een vol programma te maken dat op verschillende locaties en tijden plaatsvindt. Ook simpele dingen, zoals een wandeling van een halfuurtje, kunnen al heel gezellig en dus voldoende zijn. Kijk ook naar hoe je communiceert over het uitje. Is het nodig om dit al weken vantevoren aan te kondigen of veroorzaakt dit onnodige onrust? Als je het pas op de avond ervoor meldt, is dat ook voldoende. 

2. Vermijd drukke momenten

Jullie zijn niet de enige mensen die hebben bedacht op stap te gaan, zeker niet als het weer straks weer beter wordt! Iemand met dementie kan overprikkeld raken met veel mensen om zich heen. Plan het uitje daarom bijvoorbeeld op een dag door de week in plaats van in een weekend. Dan is het op veel plekken een stuk rustiger. 

3. Zorg voor één op één-contact bij een groepsuitje

Kies je voor een groepsuitje? Hou er dan rekening mee dat dit vaak lastig is voor mensen met dementie. Zij hebben vaak moeite om gesprekken in grote groepen te volgen en kunnen zich daardoor verloren voelen. Als je toch kiest voor een groepsuitje, spreek dan met de andere mensen die meegaan af dat je je om de beurt ontfermt over de persoon met dementie. Dan vermijd je teveel prikkels in één keer en voelt iemand zich toch betrokken. 

4. Maak tastbare herinneringen

Iemand met dementie ervaart emoties, zoals opwinding en vrolijkheid, vooral op het moment van een gebeurtenis zelf. Wanneer er wat tijd is verstreken kan hij of zij zich misschien niet meer herinneren wat jullie samen hebben beleefd. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig veel opties om tastbare herinneringen te maken! Denk daarbij bijvoorbeeld aan het maken van foto’s van jullie uitje. Bekijk deze achteraf en beleef samen de leuke dag opnieuw!

Veel plezier!