Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

De schouders eronder

De campagne - waarvoor de komende 5 jaar €10 miljoen beschikbaar is - is tijdens de EU-conferentie 'Living well with(out) dementia’ begonnen en wordt uitgevoerd door Alzheimer Nederland en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM onder het Deltaplan Dementie. Ook Albert Heijn, Connexxion Taxi Services en de gemeente Amsterdam zetten de schouders onder een dementievriendelijker Nederland en waren bij de start aanwezig.

Dementievriendelijk met behulp van een training

Iedereen kan nu door middel van een korte online training dementievriendelijk worden. In de training krijg je vier video's te zien van situaties waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Per video krijg je vier vragen. Met elke vraag kun je 0, 1 of 2 punten verdienen. Je krijgt per antwoord feedback waarin je leert wat de gevolgen van jouw antwoord kunnen zijn en hoe het eventueel anders kan. De training kost je ongeveer 15 minuten van je tijd.

Omkijken naar mensen met dementie

Van Rijn: 'Ik ben vandaag dementievriendelijk geworden door me te registreren. Ik roep iedereen op hetzelfde te doen. Want samen maken we Nederland dementievriendelijk. Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal. In Nederland woont 70% van de mensen met dementie thuis. Ze wonen in ons dorp, in onze buurt, in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het bijvoorbeeld even niet meer weten bij de kapper of zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, dat zijn wij allemaal.

Samen dementievriendelijk omkijken naar

Dementie in Nederland

Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie: zes jaar thuis en twee jaar in een zorginstelling. In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe. 
Het vergroten van kennis en besef van dementie is onderdeel van de hervorming van langdurige zorg. Die is er op gericht is de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid bij de zorg te versterken en te verbeteren.

Onderzoek dementie
Het kabinet maakte al eerder bekend tot en met 2017 € 32,5 miljoen te investeren in het Deltaplan Dementie, dat onder andere voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening. 'Onderzoek blijft nodig en dat blijven we ook na 2017 doen', aldus Van Rijn.