Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Gerichte online training

De training ‘Op het gemeentehuis’ is bedoeld voor alle medewerkers die op een gemeentehuis werken. Zij leren specifieke vaardigheden in de omgang met mensen met dementie binnen hun eigen context. Het team van Samen dementievriendelijk ontwikkelt de komende maanden meer gerichte trainingen voor specifieke beroepsgroepen. Behalve de training ‘Op het gemeentehuis’ komt ook de training ‘In de winkel’ binnenkort beschikbaar op de website. Ook verzorgen deskundige trainers trainingen op locatie.

Gemeentehuis dementievriendelijk balie training

Utrechtse Heuvelrug

Vandaag ontvingen de gemeente en de politie Utrechtse Heuvelrug een certificaat van Alzheimer Nederland afdeling Zeist e.o. Zij zijn namelijk de eerste geteste dementievriendelijke gemeente en politie in Nederland. Staatssecretaris Van Rijn en burgemeester Naafs waren bij de uitreiking aanwezig. Medewerkers van de gemeente en politie volgden een intensieve training om de groeiende groep inwoners met dementie op een goede manier te kunnen helpen. 

“Gemeente Utrechtse Heuvelrug loopt daarmee voorop en is een inspiratiebron”, zegt Nienke van Wezel, projectleider Samen dementievriendelijk. “Maar er zijn ook andere gemeenten in Nederland die zich inzetten voor een dementievriendelijke samenleving. En in een dementievriendelijke gemeente hoort natuurlijk een dementievriendelijk gemeentehuis. Om die reden is de training ‘Op het gemeentehuis’ ontwikkeld.”

Utrechtse heuvelrug politie certificaat

Campagne Samen dementievriendelijk

Op 9 mei jl. gaf staatssecretaris Van Rijn het startschot voor 'Samen dementievriendelijk'. De campagne is een gezamenlijk initiatief van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van dementie. Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook in actie komen. Door iets te betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Inmiddels hebben ruim 3.000 mensen zich als dementievriendelijk aangemeld op www.samendementievriendelijk.nl en hebben tientallen organisaties en bedrijven zich gemeld voor een training.