Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Afwijkend gedrag? Het kán dementie zijn!

Nu al leven er 270.000 mensen met dementie in Nederland. Dat aantal verdubbelt in de komende 20 jaar. Zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis. Medewerkers Veiligheid & Toezicht - hieronder vallen o.a. politie, BOA en beveiliging - komen hen dus ook steeds vaker tegen. Bijvoorbeeld in de winkel, op het gemeentehuis voor een reisdocument, op een station of vliegveld. En vaak zonder te weten dat er sprake is van dementie. In hun opleiding leren beveiligers met tal van emoties van mensen om te gaan, zoals ongeduld, agressie en verwardheid. In de nieuwe gratis online training leren zij nu ook om bekende (vergeetachtigheid), maar óók minder bekende signalen van dementie (taalproblemen, verandering in gedrag en een slecht beoordelingsvermogen) beter te herkennen en er vervolgens goed mee om te gaan.

Training dementie alzheimer omgaan dementievriendelijk
Wij willen voorkomen dat mensen met dementie en onze medewerkers in vervelende situaties terechtkomen. Iedereen die bij ons in dienst is of komt krijgt informatie over dementie. De training van Samen dementievriendelijk is bovendien onderdeel van de landelijke mbo-opleiding en is hiermee permanent verankerd binnen onze branche. - General Manager Joeri van Ham van MAAT beveiliging

Training met herkenbare situaties

‘Veiligheid & Toezicht’ is ontwikkeld  in samenwerking met MAAT beveiliging en Trigion. De training bevat herkenbare situaties die in het dagelijks werk van een beveiliger of toezichthouder voorkomen. “Trigion traint medewerkers op het zien van afwijkend gedrag. Deze e-learning is daarop een mooie aanvulling waardoor zij mensen met dementie goed kunnen helpen. Hierdoor maken zij het verschil!” zegt Arjen Kuijper, directeur HR bij Trigion.