Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Hoe herken je de signalen van dementie?

In de training worden praktijksituaties geoefend waarmee thuiszorgmedewerkers te maken krijgen als ze zorg leveren bij cliënten met dementie. Deze praktijksituaties zijn aangedragen door de medewerkers zelf waardoor de training zeer herkenbaar is. Er zijn verschillende signalen die op dementie wijzen. Er is geen vaste volgorde in de ontwikkeling en hoe sterk de signalen zijn verschilt per persoon. Daarom is het voor thuiszorgmedewerkers lastig om signalen van dementie in praktijksituaties te (h)erkennen.

Thuiszorg dementievriendelijk dementie herkennen
Herkennen Geruststellen Oogcontact maken Even meedenken

Doe GOED voor thuiszorgmedewerkers

De gratis online training is gebaseerd op de ‘Doe GOED-methode’. Er zijn vier onderdelen: herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Elk onderdeel bestaat uit drie vragen. Wanneer je de training meerdere keren doet, verschijnen er steeds andere vragen en komen er verschillende praktijksituaties voorbij. Zo leren thuiszorgmedewerkers goed contact te maken met cliënten met dementie, zodat zij nóg beter met hen om kunnen gaan.

Over Tzorg

Tzorg biedt in 310 gemeenten huishoudelijke ondersteuning en individuele begeleiding binnen de Wmo aan ouderen, mensen met lichamelijke beperkingen en/of (door leeftijd veroorzaakte) psychische beperkingen. Mensen kunnen daardoor langer in hun eigen vertrouwde omgeving wonen.

Thuiszorg omgaan met vasculaire dementie