Brandweer Abcoude dementievriendelijk
SDV trainer Aleid speelt dame met dementie voor brandweeroefening

Hoe een training op locatie een onverwacht vervolg kreeg!

Op 20 juni 2019 verzorgden onze trainers Aleid van der Meer en Cees Croes een succesvolle training op locatie bij de brandweer van Abcoude. Enthousiast geworden over het rollenspel, vroegen de brandweermensen of onze trainers ook een rol wilden spelen tijdens de oefening die een week later plaats zou vinden. Zo kwam het dat Aleid samen met een andere trainer, Hub van Kerkhof, deelnam aan een heuse brandweeroefening!

Mijn 'stofdoek' was mijn wapen

"Het was een geweldige ervaring", blikt Aleid terug. "Ik speelde een dame met dementie, die last had van angst en agressie. Ik woonde op de gesloten afdeling in Privékliniek 'De laatste rustplaats'. Met tasjes was ik aan het afstoffen, wat buiten natuurlijk een enorme herrie gaf. Daar kwam de brandweer op af. Eerst stuurde ik ze weg. Daarna kwamen ze met vijf man, met maskers op. Ik reageerde angstig en agressief en de brandweermannen moesten mij volgens de GOED methode mee zien te krijgen. Mijn 'stofdoek' was mijn wapen. Eén van de mannen deed het heel goed! Hij stelde mij gerust en vroeg of hij mij mocht helpen met mijn schoenen.

Brandweer Abcoude dementievriendelijk
Brandweer Abcoude dementievriendelijk
Brandweer Abcoude dementievriendelijk
Brandweer Abcoude dementievriendelijk

Mee in de beleving

"Ik had ook nog een lepeltje bij me om mijn baby eten te geven", glimlacht Aleid. "De brandweerman ging mee in mijn beleving en zei dat hij Sjaantje (de baby) voor mij ging halen. Dat was echt goed!"

Onze trainers vonden het ontzettend leuk om de oefening mee te maken. Er deden zo’n 30 brandweermannen mee en ook een slachtoffer van Lotus (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers - Red.). Mooi om te zien hoe een training GOED omgaan met dementie op locatie op een heel andere wijze vervolg kan krijgen!

Ook een op maat gemaakte training voor jouw hulporganisatie? Dat kan!

Auto's van Nederlandse hulpdiensten