Nieuwe gratis online training 'In de mondzorgpraktijk'
De tandarts? Maar ik moet naar de kapper!
Stel je voor... een dame aan de balie, die denkt dat ze een afspraak bij de kapper heeft, en niet bij de tandarts. Hoe ga je daarmee om? In de training 'In de mondzorgpraktijk' leer jij hoe je als tandarts, mondhygiënist of medewerker in de mondzorgpraktijk dementie kunt herkennen en goed kunt reageren als je iemand met dementie in de praktijk krijgt. Ook krijg je tips om nog betere zorg te verlenen aan mensen met dementie.
Samenwerking met KNMT
Mensen met dementie geven vaak niet aan dat ze pijn hebben en blijven daar onnodig lang mee rondlopen, met alle gevolgen van dien. Het is voor een goede kwaliteit van leven van belang dat mensen met dementie regelmatig naar de tandarts, mondhygiënist of gebitsprothesetechnicus gaan. De training 'In de mondzorgpraktijk' is ontwikkeld in samenwerking met tandartsorganisatie KNMT. In de training worden praktijksituaties geoefend waar medewerkers in een mondzorgpraktijk mee te maken krijgen als ze zorg leveren aan mensen met dementie. De situaties zijn aangedragen door de medewerkers zelf, waardoor de training zeer herkenbaar is.
- Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!
3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.