goed omgaan met dementie tijdens corona
Hier vind je onze tips

Omgaan met mensen met dementie in tijden van corona

De uitbraak van corona heeft een grote invloed op onze samenleving en bij ons allemaal heeft het directe invloed op het dagelijks leven. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten we onze sociale contacten drastisch inperken. Om vooral kwetsbare mensen extra te beschermen verzoekt de overheid ons dringend om bezoek aan ouderen en kwetsbare personen te beperken. Maar daarnaast is er óók het nadrukkelijke verzoek om vooral goed op elkaar te passen!

Wat kun jij op dit moment doen voor iemand met dementie?

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kun jij doen voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? 

Een aantal tips:

 • Bellen
  Bel je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie wat vaker. Zet een telefooncirkel op met familie of vrienden. Zo ontvangt iemand met dementie regelmatig een belletje. Inspiratie? In Groningen doen ze dat zo!
 • Boodschappen
  Bied aan om boodschappen te doen. Wees proactief en bedenk zelf wat écht nodig is als iemand dat zelf niet meer kan bedenken; brood, zuivel, groenten. Geef aan wanneer je de boodschappen langsbrengt en leg in eenvoudige taal uit waarom je niet binnen kan komen en geen handen schudt.
 • Post versturen
  • Stuur een vrolijk kaartje (eventueel met foto’s van jezelf of je gezin erop) met lieve groet.
  • Je kunt natuurlijk gewoon zelf een kaartje op de bus doen maar het kan ook bijvoorbeeld via www.omapost.nl. Op www.greetz.nl kun je ook een muzikale kaart laten bezorgen!
  • Of misschien willen de kinderen een tekening maken die je op kunt sturen?
  • Laat op de kaart ook je telefoonnummer achter als je bereikbaar bent als er hulp is gewenst.

dementie en corona

Vind je het een beetje spannend om iemand met dementie te benaderen? Doe dan eerst onze gratis online training 'In je buurt'!

Welke tips hebben jullie voor ons?

Op social media en in de nieuwsbrief vroegen wij jullie of jullie nog aanvullende tips voor ons hadden. Dat hebben we geweten! Het regende prachtige tips en acties.

groeten op afstand

Meer tips:

 • Koken
  Kook wat meer dan gewoonlijk en verras iemand in je buurt met dementie met een smaakvolle maaltijd. Houd het eenvoudig, breng het even langs en voeg er bestek bij zodat het meteen gegeten kan worden.
 • Verwenpakketje
  Breng een verwenpakketje bij iemand met dementie in je buurt: een kleurrijk tijdschrift, enkele zakjes thee, een voorjaarsbloemetje of wat lekkers. Doe er een vrolijke kaart of tekening bij.
 • Digitaal contact
  Kan iemand met dementie nog met een mobiele telefoon, tablet of computer overweg? Stuur een appje met gezellige foto’s of gebruik face-time om elkaar te kunnen zien. Of stuur muziek van vroeger, een filmpje of tip voor een leuk TV-programma. Wees vooral creatief en verplaats je in de persoon met dementie.

Handige links

 1. Hoe ga je om met de corona-maatregelen als je zorgt voor iemand met dementie of wanneer je naaste met dementie in het verpleeghuis woont? Op www.dementie.nl vind je naast alle informatie over corona en dementie ook veelgestelde vragen van bezoekers die zich in eenzelfde situatie bevinden. Vind het antwoord op jouw vraag!
 2. Alzheimer Nederland zet zich samen met duizenden vrijwilligers in voor mensen met dementie en mantelzorgers. Bekijk hun uitgebreide informatiepagina over dementie en corona.
 3. 'Gewoon mensen die mensen willen helpen' is een platform om hulp te bieden én te vragen. De studenten die het platform ontwikkelden koppelen vervolgens vraag en aanbod aan elkaar.
 4. Op Eentegenenzaamheid vind je nog meer tips en ideeën.
 5. Elkaar kunnen vinden als buurtgenoten is vooral nu belangrijk. Ga naar WeHelpen en lees daar meer over makkelijk hulp bieden en vragen.
 6. Twijfel je hoe je iemand met dementie het beste kunt benaderen? Test dan eerst je kennis in onze gratis online training!

 

dementie en corona

 

Niet vergeten….

Noteer in je eigen telefoon om regelmatig iets te doen voor mensen met dementie. Bedenk dat ook de mantelzorger/naaste veelal aan huis gekluisterd is. Een klein gebaar doet veel en corona is voorlopig van ons allemaal!

Heb jij nog meer leuke tips?

Laat het ons weten, dan voegen wij ze hier toe!

Mail ons: actie@samendementievriendelijk.nl

Dankjewel!

Algemene informatie over corona:

 • Op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over het coronavirus en hoe we er in Nederland mee om gaan.
 • En ook op de website van het RIVM vind je richtlijnen hoe te handelen.