Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Van Bladel tot Groningen

In het plenaire deel van het programma werd duidelijk dat er door het hele land heen – zoals in Bladel, Groningen, Cuijk, Hoogezand-Sappemeer, Rilland, Doorn en in nog veel meer plaatsen - al dementievriendelijke initiatieven zijn. 


Beweging

In al die plaatsen zijn gemeenten, winkelbedrijven en andere organisaties aan het werk om mensen met dementie betere service te verlenen. Zo ook Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) dat alle aangesloten taxibedrijven wil trainen om dementievriendelijk te worden. Directeur Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM), Henk van Gelderen, werd voor een volle zaal geïnterviewd over zijn beweegredenen en zijn aanpak. 

krantenkoppen dementievriendelijke gemeenschap dementievriendelijke wijk

Oproep

Marijke Vos, voorzitter van het Deltaplan dementie, riep iedereen in de zaal op om zich aan te sluiten bij de beweging door ook dementievriendelijk te worden. Mensen lieten ter plekke hun mailadres achter op kaartjes die werden uitgedeeld. Zij kunnen een mail verwachten die toegang geeft tot de online trainingen op www.samendementievriendelijk.nl. Ook tijdens de informatiemarkt werden deze kaartjes door een groot aantal bezoekers ingevuld.

Workshops

Na de plenaire sessie konden de deelnemers inspiratie opdoen in drie verschillende workshops over de dementievriendelijke samenleving: “Hoe wordt uw organisatie dementievriendelijk?” van Samen dementievriendelijk; “De Brabantse aanpak” van Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie (PG-raad) en Stichting Zet; en “Dementievriendelijk Rilland” door de Zeeuwse Zorgschakels.

Dit jaar meldden zich 550 mensen uit het ‘dementieveld’ aan voor het jaarevent: dat betekent dat er twee keer zo veel interesse was in de hoofdthema’s van het Deltaplan – waaronder de dementievriendelijke samenleving - in vergelijking met een jaar eerder.

Meer weten over het Jaarevent 2016? Lees de terugblik van Deltaplan Dementie op het Jaarevent!