Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Het programma van die dag wordt verzorgd door Samen dementievriendelijk en Terramor en is bedoeld voor iedereen die in de uitvaartbranche werkt en die meer wil weten over hoe je een dementievriendelijk afscheid vorm kunt geven. 

Wij zijn heel blij met dit soort initiatieven

Training GOED omgaan met dementie in de ochtend

Zoals de meeste mensen inmiddels weten willen wij mensen bewust maken van de impact die dementie heeft op onze samenleving. Daarom verzorgen wij op de informatiedag in de ochtend een training GOED omgaan met dementie. Saskia de Jonge, onze coördinator Trainingen, vertelt: "Wij richten ons op alle branches in de samenleving en niet alleen op de uitvaartbranche, maar we zijn natuurlijk heel blij met dit soort initiatieven. Behalve dat deelnemers meer informatie over de ziekte dementie krijgen, is de training vooral praktijkgericht. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en rollenspellen leren deelnemers dementie te herkennen en hoe je er mee om moet gaan”, aldus Saskia.

Lastig gesprek

In het tweede gedeelte van de dag vertelt directeur Koert Huber van Terramor over het belang van een dementievriendelijke uitvaartorganisatie en hoe je het kunt worden. Dementie blijkt een lastig bespreekbaar onderwerp bij veel uitvaartorganisaties. Want vertel je je vader met dementie dat zijn vrouw met wie hij zolang heeft samen geleefd, dood is of juist niet? Wat doe je als het tijdens een uitvaart even moeilijk wordt? Huber: “Met extra zorg en aandacht kan het voor iedereen een mooi afscheid worden; ook voor mensen met dementie. Door veel te overleggen met families en zorgprofessionals over dit onderwerp heeft Terramor zich ontwikkeld tot specialist op dit gebied’’, aldus Huber.

Terramor samen dementievriendelijk dementie herkennen

Wil je deelnemen aan deze dagen?

Dat kan! Op 17 november 2018 start de 2-daagse training voor (ervaren) uitvaartverzorgers, op 12 januari wordt de trainig afgerond. Deelname aan deze dag kost € 395,- en dat is inclusief trainingsmateriaal en nazorg. Bij succesvol volgen van de twee dagen ontvang je een certificaat van Samen dementievriendelijk én wordt je gecertificeerd en geregistreerd als ‘dementievriendelijke uitvaartverzorger’.

Nieuw: training voor overledenverzorgers

Op 10 november start een training voor overledenenverzorgers. Tijdens deze 1-daagse trainingsdag wordt je met kennis en praktische oefeningen getraind in ‘Dementievriendelijk verzorgen en opbaren’.

Nieuw: training voor ritueelbegeleiders

Al in 2017 vroegen ritueelbegeleiders en geestelijk verzorgers naar informatie en training. Op 15 december 2018 wordt voor deze beroepsgroep een trainingsdag georganiseerd. Tijdens deze trainingsdag word je met kennis, oefeningen en opdrachten getraind in ‘Dementievriendelijke Ritueelbegeleiding bij Afscheid’. Er wordt ook aandacht besteed aan ‘Rouw na verlies’ bij mensen met dementie.