Stemmen voor mensen met dementie
Stembureaus die dementievriendelijk zijn ingericht
Een mooi voorbeeld zien we in de gemeente Purmerend. Hier worden de voorzitters en plaatsvervangend voorzitters van de stembureaus getraind in hoe ze moeten omgaan met kiezers met een beperking. Zo kunnen ouderen bij de ingang op een stoel plaatsnemen, als ze bij binnenkomst moeten of even willen wachten voordat ze hun stem uitbrengen. Ook kan iemand van het stembureau uitleg geven over de manier waarop het stembiljet gebruikt moet worden, als dit niet duidelijk is. Ook is er speciale aandacht voor mensen met dementie. ‘Wij vragen de training ’Goed omgaan met dementie’ te volgen en tijdens de verkiezingen een rustige, duidelijke uitleg te geven buiten het stemhokje’.
Ook in de Utrechtse Heuvelrug volgen ook alle voorzitters van de stembureaus onze training. Hier wordt zelfs ook een ‘mystery guest’ ingezet, die de deelnemers test op hun opgedane kennis.
Checklist voor een dementievriendelijk stembureau
Voor mensen met dementie zijn er wijzigingen die gemaakt kunnen worden op stembureaus die het proces veel beter maken. Dit is belangrijk, omdat mensen met dementie ook recht hebben om te stemmen. Daarom hebben we een checklist gemaakt die je kan gebruiken om te kijken hoe dementievriendelijk jouw stembureau is.
- Joop van Keulen kreeg in 2018 de diagnose dementie. Hij wil duidelijk maken hoe belangrijk het is dat mensen normaal blijven doen, en niet schrikken als hij vertelt dat hij dementie heeft. Hij zou daarnaast graag willen dat mensen de signalen herkennen van dementie en begrip voor hem hebben. “Schrik niet als ik vertel dat ik dementie heb. Blijf normaal doen. Het is niet zo dat ik plotseling een totaal ander mens ben”. Bekijk zijn hele verhaal in de video.
Feiten over dementie
Wat is dementie nu eigenlijk precies en wat is de impact van dementie op de samenleving? Alzheimer Nederland verzamelde gegevens over dementie. Wij delen hier een aantal interessante inzichten uit het onderzoek met je.Samen dementievriendelijk lanceert een jongerenprogramma!
Vandaag gaf minister Conny Helder samen met Alzheimer Nederland en studenten bij het ROC Midden Nederland het startschot voor ons nieuwe jongerenprogramma. Jongeren krijgen namelijk nu en in de toekomst te maken met mensen met dementie. In hun privéleven, maar ook bij hun (bij)baan of stage. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat zij weinig weten over dementie en ook niet goed weten hoe ze om moeten gaan met mensen met dementie, maar dat graag zouden leren. Met ons jongerenprogramma leren jongeren op het mbo hoe ze dementie kunnen herkennen én hoe ze hiermee om kunnen gaan.