Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Stembureaus die dementievriendelijk zijn ingericht

Een mooi voorbeeld zien we in de gemeente Purmerend. Hier worden de voorzitters en plaatsvervangend voorzitters van de stembureaus getraind in hoe ze moeten omgaan met kiezers met een beperking. Zo kunnen ouderen bij de ingang op een stoel plaatsnemen, als ze bij binnenkomst moeten of even willen wachten voordat ze hun stem uitbrengen. Ook kan iemand van het stembureau uitleg geven over de manier waarop het stembiljet gebruikt moet worden, als dit niet duidelijk is. Ook is er speciale aandacht voor mensen met dementie. ‘Wij vragen de training ’Goed omgaan met dementie’ te volgen en tijdens de verkiezingen een rustige, duidelijke uitleg te geven buiten het stemhokje’. 

Ook in de Utrechtse Heuvelrug volgen ook alle voorzitters van de stembureaus onze training. Hier wordt zelfs ook een ‘mystery guest’ ingezet, die de deelnemers test op hun opgedane kennis.

Checklist voor een dementievriendelijk stembureau
Voor mensen met dementie zijn er wijzigingen die gemaakt kunnen worden op stembureaus die het proces veel beter maken. Dit is belangrijk, omdat mensen met dementie ook recht hebben om te stemmen. Daarom hebben we een checklist gemaakt die je kan gebruiken om te kijken hoe dementievriendelijk jouw stembureau is.