dementievriendelijk in je buurt
Vrienden, familie, buren en verenigingsmaatjes kunnen meer doen tegen eenzaamheid bij dementie

Mensen met dementie ontvangen onvoldoende steun van sociale omgeving

43% van de mensen met dementie voelt zich eenzaam. Dat zeggen 351 mantelzorgers in een onderzoek van Samen dementievriendelijk. Daarom lanceren we vandaag een nieuwe campagne én een nieuwe gratis online training! Speciaal voor vrienden, familie, buurtgenoten en verenigingsmaatjes van mensen met dementie. Zij maken een groot verschil bij het tegengaan van eenzaamheid.

Weinig kennis

We weten dat sociale contacten vaak afnemen zodra er sprake is van dementie. Daarom richt onze nieuwe campagne zich op vrienden, familie, buurtgenoten en verenigingsmaatjes van mensen met dementie. Mensen met dementie vragen vaak geen hulp, daarom is juist spontaan hulp aanbieden broodnodig. Een keer koken of samen de hond uitlaten. Of iemand met dementie blijven betrekken en uitnodigen bij zijn voetbalvereniging, het koor of de bridgeclub. Daarmee help je mensen met dementie en vaak ook hun partners hun sociale contacten te behouden.

Lees ook ons persbericht

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 31% van familie en vrienden, 16% van de buurtgenoten en 10% van de leden van de (sport)vereniging voldoende kennis hebben over dementie. Julie Meerveld, woordvoerder Samen dementievriendelijk: "Het is begrijpelijk dat ze daardoor niet goed weten hoe ze moeten omgaan met mensen met dementie en hoe ze steun kunnen bieden."

 

dementievriendelijk in je buurt

 

Nieuwe gratis online training 'In je buurt'

Als je een buur, vriend(in), sportmaatje met dementie hebt, vind je het misschien bést lastig om contact te houden. In onze nieuwe training 'In je buurt' leer je hoe je met een klein beetje moeite iets voor hen kunt betekenen. Je krijgt tips hoe je met een klein gebaar verschil kunt maken voor iemand die jij kent met dementie. Bijvoorbeeld op een verjaardag, op de (sport)vereniging of in je buurt.

Gratis workshops en bijeenkomsten

Voor verenigingen, Alzheimercafé's en Odensehuizen
Mensen met dementie worden door hun ziekte steeds vaker afhankelijk van hulp, maar vragen hier niet snel om. Daarom is het heel belangrijk om de sociale omgeving te betrekken bij steun en hulp voor mensen met dementie én mantelzorgers. Dat geldt óók bij het uitoefenen van een sport of hobby. Speciaal voor verenigingen hebben wij daarom een gratis workshop van één uur ontwikkeld: ‘GOED omgaan met dementie in je vereniging’. En voor Alzheimercafé's en Odensehuizen is er een gratis bijeenkomst ‘Hoe betrek je de buurt’, waarin handvatten worden gegeven om de sociale omgeving te activeren.

 

dementievriendelijke vereniging