Medewerkers in bedrijfsleven nog onvoldoende dementievriendelijk
Minder werkenden en méér mensen met dementie
In Nederland werken 4,2 miljoen mensen in het MKB. Zij hebben dagelijks te maken met circa 200.000 mensen met dementie die nog gewoon thuis wonen en erop uit gaan. De komende 20 jaar verdubbelt het aantal mensen met dementie wegens de vergrijzing, terwijl de beroepsbevolking juist afneemt. Minder werkenden krijgen dus te maken met méér mensen met dementie.
Minder werkenden krijgen te maken met méér mensen met dementie
“Ik ken die meneer in de spiegel niet”
Hoe reageert de kapper wanneer de klant zijn spiegelbeeld niet herkent? Of de horecamedewerker wiens gast in het restaurant zijn lunch vergeet af te rekenen? Dementie zie je niet altijd aan de buitenkant. Toch zijn er verschillende signalen waaraan de ziekte te herkennen is. Medewerkers met klantcontact kunnen hun kennis over omgaan met klanten met dementie vergroten door het volgen van een gratis online training op samendementievriendelijk.nl/injewerk
Onbegrip voor naaste met dementie
Uit onderzoek onder 351 mantelzorgers van mensen met dementie blijkt dat goede dienstverlening nog veel te wensen overlaat. Als direct naasten weten mantelzorgers als geen ander hoe hun naaste behandeld wordt. Bij bijna 60% van de onderzochte beroepsgroepen ervaren mantelzorgers onbegrip. Met name medewerkers van gemeenten, beveiliging, banken en telefonische klantenservices kunnen hun dienstverlening sterk verbeteren. Kappers, pedicures, tandartsen en thuiszorgmedewerkers reageren goed op klanten met dementie die er nog zelfstandig op uit gaan. Circa 80% van de respondenten geeft aan dat deze beroepsgroepen begrip hebben en weten hoe ze om moeten gaan met dementie.
Het wringt aan twee kanten
Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter ook dat heel veel mensen met dementie al niet meer zelfstandig erop uit gaan. Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk legt uit: “Het wringt dus aan twee kanten. Enerzijds weten werkende mensen niet altijd hoe ze kunnen reageren en helpen. Anderzijds voelen mensen met dementie zich niet begrepen, waardoor ze zich terugtrekken uit het maatschappelijk leven. Isolement ligt dan op de loer.”
In de krant
Ook het Algemeen Dagblad besteedde aandacht aan onze nieuwe campagne.
- Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!
3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.