Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Jarenlange ervaring met dementie

Wilma is zelf ervaringsdeskundige: haar moeder leed aan dementie en woonde in een verpleeghuis. Toen haar vader overleed was moeder met haar rolstoel en aangepast vervoer bij de afscheidsviering aanwezig. Zij zong het Ave Maria helemaal mee. Ook op de begraafplaats was zij aanwezig. Het feit dat zij erbij kon zijn, maakte de familie erg blij. Deze kennis en ervaring waren voor Wilma de reden om samen met familieleden te kijken naar de mogelijkheden wanneer er sprake is van een naaste met dementie. Haar jarenlange ervaring als verzorgende in de thuiszorg en als indicatiesteller zorg maken dat zij ervaring heeft in het omgaan met mensen met dementie.

Fotografie: Paul van der Wal

Stap voor Stap test dementie herkennen
Omdat je aan de buitenkant niet kunt zien of iemand dementie heeft, schamen sommige mantelzorgers zich wanneer hun naaste afwijkend gedrag laat zien. Gevolg is dat zowel mantelzorger als de persoon met dementie geïsoleerd raken en vaker thuis blijven.

Trainingen 'Goed omgaan met dementie' voor iedereen

Wilma vindt het vanzelfsprekend om een persoon met dementie te betrekken bij het afscheid en de uitvaart, want: “het voorkomt onnodig verdriet en draagt bij aan medemenselijkheid in onze samenleving”, zegt zij. Zij wil mantelzorgers hiervan bewust maken, zodat zij zich richten op wat voor iemand met dementie nog wel mogelijk is. Want dat is vaak veel meer dan gedacht wordt. Daarom nam Wilma contact met ons op en vonden er op dinsdag 16 januari en dinsdag 27 februari bij Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding twee trainingen ‘Goed omgaan met dementie’ plaats voor Algemeen Publiek. Iedereen kon zich aanmelden. De trainingen, verzorgd door onze trainers Ko en Maria, waren een groot succes. Wilma is zo enthousiast dat ze deze trainingen wil blijven organiseren. Zo draagt zij haar steentje bij om het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers aangenamer te maken.

Voor haar inspanningen werd Wilma in februari 2018 beloond met de sticker en het predicaat ‘Samen dementievriendelijk’. Zet jouw organisatie zich ook blijvend in voor mensen met dementie? Vraag dan ook de sticker aan.

Stap voor Stap 2 cursus omgaan alzheimer