Smaken van vroeger in dementievriendelijk Zuiderzeemuseum
Op woensdag 28 maart ontving het Zuiderzeemuseum uit handen van Annet Koelman, bestuurslid van de afdeling West-Friesland van Alzheimer Nederland, de sticker en het certificaat Samen dementievriendelijk. De uitreiking vond plaats in het decor van het museumrestaurant. Ter ere van de uitreiking en de opening van het seizoen Vers van vroeger, dat op vrijdag 30 maart start, werden 22 mensen met dementie en hun naasten uitgenodigd voor een speciale lunch.
Geen alledaagse gerechten
Een kipperkroket, een watergruwelsmoothie en een aardappelwafel. Het waren geen alledaagse gerechten die de 22 mensen met dementie en hun naasten voorgeschoteld kregen. Dit seizoen vormt 'eten' de rode draad in het museum. Eten wil je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets 'ulevelletje'. Daarnaast ontwikkelden foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullié nieuwe Zuiderzeegerechten, die gebaseerd zijn op oude recepten, zoals kruudmóes, kapkool en watergruwel. Ingrediënten als kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper) zijn overal terug te vinden. Deze typische Zuiderzeesmaken kunnen in het restaurant als 'topping' van kervelolie, kipperpoeder, ansjoviszout en specerijenstroop nog aan de gerechten worden toegevoegd.
Intensieve trainingen omgaan met dementie
Op Alzheimer dag in 2017 werden door Alzheimer Nederland en honderd deelnemers herinneringen opgehaald tijdens een bezoek aan het museum. De positieve ervaring zorgde ervoor dat er vanaf juli 2018 een speciale rondleiding wordt ontwikkeld voor mensen met dementie en hun naasten. Het aanbieden van op maat programma’s past binnen het beleid van het Zuiderzeemuseum. Vijftien museumdocenten volgen hiervoor een intensieve training. Op donderdag 29 maart waren 350 andere museummedewerkers en -vrijwilligers aanwezig bij een presentatie, waarna er de mogelijkheid was tot het volgen van de online training 'Goed omgaan met dementie' van Samen dementievriendelijk.
"Meer dan verdiend"
Na de lunch ontving directeur Stephan Warnik uit handen van Annet Koelman van Alzheimer Nederland het predicaat 'Samen dementievriendelijk'. "Ik vind dat het Zuiderzeemuseum de titel meer dan verdiend heeft door hun inzet en oprechte interesse in het leren kennen van deze doelgroep. Door het samenbrengen van creativiteit en kennis kunnen mensen met dementie samen met hun familie en vrienden mooie momenten beleven." aldus Annet.
Herinneringen
Als afsluiting van de lunchbijeenkomst verzorgden museumdocenten Luciënne, Yvon, Marijke en Lenie alvast een korte rondleiding door het buitenmuseum. Lenie vertelt: "We leren om de goede vragen te stellen. De mensen vertellen dan zelf hun verhaal en we gaan met elkaar in gesprek. De kleuren, geuren en geluiden van vroeger brengen allerlei herinneringen naar boven." In de kapel bleek al meteen dat deze methode werkt. Toen Lenie vroeg wat er te zien was in de kerk en wie er in de kerk was getrouwd, kwamen de verhalen als vanzelf. Herinneringen aan het biechten en de vastentijd werden gedeeld en zelfs het ' Ave Maria' werd met krachtige stem gezongen. In de bakkerij kwamen herinneringen naar boven over het bakken van taarten en koekjes als bokkenpootjes en kletskoppen.
Hartelijk dank aan alle dementievriendelijke horecagelegenheden!
Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.