Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Geen alledaagse gerechten

Een kipperkroket, een watergruwelsmoothie en een aardappelwafel. Het waren geen alledaagse gerechten die de 22 mensen met dementie en hun naasten voorgeschoteld kregen. Dit seizoen vormt 'eten' de rode draad in het museum. Eten wil je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets 'ulevelletje'. Daarnaast ontwikkelden foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullié nieuwe Zuiderzeegerechten, die gebaseerd zijn op oude recepten, zoals kruudmóes, kapkool en watergruwel. Ingrediënten als kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper) zijn overal terug te vinden. Deze typische Zuiderzeesmaken kunnen in het restaurant als 'topping' van kervelolie, kipperpoeder, ansjoviszout en specerijenstroop nog aan de gerechten worden toegevoegd.

Kippers Zuiderzeemuseum omgaan met dementie

Intensieve trainingen omgaan met dementie

Op Alzheimer dag in 2017 werden door Alzheimer Nederland en honderd deelnemers herinneringen opgehaald tijdens een bezoek aan het museum. De positieve ervaring zorgde ervoor dat er vanaf juli 2018 een speciale rondleiding wordt ontwikkeld voor mensen met dementie en hun naasten. Het aanbieden van op maat programma’s past binnen het beleid van het Zuiderzeemuseum. Vijftien museumdocenten volgen hiervoor een intensieve training. Op donderdag 29 maart waren 350 andere museummedewerkers en -vrijwilligers aanwezig bij een presentatie, waarna er de mogelijkheid was tot het volgen van de online training 'Goed omgaan met dementie' van Samen dementievriendelijk.

Zuiderzeemuseum training omgaan met dementie

"Meer dan verdiend"

Na de lunch ontving directeur Stephan Warnik uit handen van Annet Koelman van Alzheimer Nederland het predicaat 'Samen dementievriendelijk'. "Ik vind dat het Zuiderzeemuseum de titel meer dan verdiend heeft door hun inzet en oprechte interesse in het leren kennen van deze doelgroep. Door het samenbrengen van creativiteit en kennis kunnen mensen met dementie samen met hun familie en vrienden mooie momenten beleven." aldus Annet.

Zuiderzeemuseum cursus dementievriendelijk alzheimer

Herinneringen

Als afsluiting van de lunchbijeenkomst verzorgden museumdocenten Luciënne, Yvon, Marijke en Lenie alvast een korte rondleiding door het buitenmuseum. Lenie vertelt: "We leren om de goede vragen te stellen. De mensen vertellen dan zelf hun verhaal en we gaan met elkaar in gesprek. De kleuren, geuren en geluiden van vroeger brengen allerlei herinneringen naar boven." In de kapel bleek al meteen dat deze methode werkt. Toen Lenie vroeg wat er te zien was in de kerk en wie er in de kerk was getrouwd, kwamen de verhalen als vanzelf. Herinneringen aan het biechten en de vastentijd werden gedeeld en zelfs het ' Ave Maria' werd met krachtige stem gezongen. In de bakkerij kwamen herinneringen naar boven over het bakken van taarten en koekjes als bokkenpootjes en kletskoppen.

Zuiderzeemuseum Lunch dementie herkennen